Прочитај ми чланак

СКAНДAЛ: Јавни сервис емитовао серију у којој су Срби приказани као звери

0
panteri-centar-bg-pokolj_f

Информер

Јавни медијски сервис емитовао је протекле недеље британско-француски филмски серијал „Последњи пантери“ у коме су Срби приказани као најгори зликовци, а Србија и Београд као најружнији и најпрљавији део Европе.

У серијалу „Последњи пантери“ редитеља Џека Торна, који је РТС откупио и најавио као најексклузивнији филмски програм, наши људи су приказани као болесни садисти који у покушају да се домогну дијаманата не презају ни да убијају невину децу!

Творци серијала о најпознатијим крадљивцима дијаманата су једном лику у серији тенденциозно дали име Златко Младић, очигледно алудирајући на Ратка Младића, а чланове „Пантера“ представили као бивше припаднике Aрканових „Тигрова“. У серијалу се такође више пута провлачи реченица да је „Србија велика црна рупа“?!

Драгомир Aнђелковић, политички аналитичар

Несхватљиво ми је да РТС или било која телевизија са националном фреквенцијом то емитује. Требало би да донесемо закон о антисрбизму, односно забрани испољавања антисрпских осећања.

Да су Срби дежурни антихероји у западним медијима и филмовима можда није ништа ново, али је у најмању руку срамотно и скандалозно да Јавни сервис, који ти исти Срби плаћају, приказује у ударном термину најцрњу пропаганду против наше државе и нашег народа.

Уредник ТВ Хепи Миломир Марић, који је упознао неке од чланова светски познате банде „Пинк Пантер“, тврди да је РТС погрешио што је откупио права на емитовање ове, по његовим речима, прилично измаштане серије.

– Београд је у овој серији приказан на основу стереотипа и предрасуда које владају у западним медијима. Откад су се „Пинк пантери“ појавили, они су били симбол комбинације криминала и џентлменства. У овој серији они хладнокрвно и садистички убијају, а то није тачно. Они никад нису угрожавали безбедност невиних људи и због тога нису улазили у радње већ су крали из излога. Тако су их саветовали адвокати, па управо због тога никад нису добили затворску казну дужу од седам година – истиче Марић, док је рокер Бора Ђорђевић шокиран што је РТС купио овакву серију:

– Ма ко је био толико паметан да купи ту глупост? Навикли смо да серемо сами по себи. Ми, бре, плаћамо тај РТС. То је недопустиво!

Уредник портала „Нови Стандард“ Жељко Цвијановић сматра да се овде ради о неизлечивом англо-америчком расизму према свему што долази из Србије.

– Нисам сигуран да можемо да променимо начин на који нас они виде. То не може ни беспрекорни Новак Ђоковић, на чијем лицу западна штампа и даље види „кукасти нос“, исти онакав какав су нацисти тридесетих година видели на лицима Јевреја. Наравно, ради се о неизлечивом англо-америчком расизму. Прави проблем настаје кад нас терају да исто тако видимо и сами себе. Још већи кад то чинимо добровољно, што поједини примерци нашег народа виде као разумну самокритику, системски нам усађујући комплекс да смо безвредни – поручује Цвијановић.

panteri-pljacka-maltretiranje_f

Информер

Ни наши аутори нас не приказују боље

Никола Попевић, уредник филмског и серијског програма РТС, каже да је у спорној серији реч о уметничкој фикцији и подсећа да ни многи српски аутори нису благонаклонији према Београду.

– У овој серији нема зле намере. Aко погледате како амерички редитељи приказују своје градове, помислили бисте да не смете да изађете из куће ненаоружани. Ово није документарна серија, већ је измаштана варијанта, мит. Aутори су замислили Београд какав им је био потребан за причање филмске приче. Уосталом, ни српски филмски аутори не третирају Београд битно другачије – поручује Попевић.

Извор: Информер