Прочитај ми чланак

СИНДИКАТ РТС Због „Немањића“ чека нас гнев публике попут оног од 5. октобра 2000.

0

“Последњи дани, обележени жестоком јавном полемиком поводом емитовања прве епизоде серије „Немањићи: Рађање краљевине“ доносе нам нове доказе самовоље руководства наше куће”, каже се у отвореном писму Синдиката РТС Независност и ГС КУМ Независност руководству РТС-а које преносимо у целости.

„После недвосмислено исказаног мишљења најшире јавности (што се у 21. веку веома лако може измерити простим увидом у садржај друштвених мрежа на интернету, за разлику од строго чуваних „налаза“ гледаности неименованих агенција чији су извештаји на интерној мрежи РТС-а заштићени шифром тако да у њих увид не могу да имају ни уредници конкретних емисија осим неколико челних људи наше куће) руководство РТС-а сада је, у сврху заштите своје представе о сопственој величини и недодирљивости, загазило у терен незаконитих поступака одбијањем иницијативе Програмског савета РТС-а којом се тражило да наредне епизоде поменуте серије претходно од стране тог тела које зато и постоји прво буду прегледане па тек потом емитоване.

Руководство наше куће, међутим, одбило је захтев свог Програмског савета саопштењем у коме се каже како ће гледаоци дати суд – после гледања серије.

Подсећамо да се Програмски савет „стара о задовољењу интереса слушалаца и гледалаца у погледу програмског садржаја. Савет разматра остваривање програмске концепције и разматра квалитет програмског садржаја јавног медијског сервиса, прати спровођење програмских начела и обавеза утврђених законом и у вези са тим обавештава, даје препоруке и предлоге генералном директору и Управном одбору РТС.“ (скинуто са сајта www.ртс.рс)

Са којим правом руководство РТС-а искорачује из законских оквира и самовољно суспендује овлашћења Програмског савета Јавног сервиса?

У тренуцима док се зараде радника своде на пуко преживљавање наша кућа велики новац пореских обвезника пласира у серију која доводи до даљег одијума јавности и губитка поверења и угледа који су деценијама стицали великани овог жанра међу којима је и редитељ чија биста сада стоји у холу РТС-а.

Са којим се правом садашњи менаџмент поставља изнад свих и својевољно одлучује о тако важним продукционим потезима који очигледно превазилазе и њихове компетенције и професионалне квалификације и тим потезима доводи у опасност већ и само постојање Радио-телевизије Србије?

Да ли је то исти ментални механизам по којем однедавно на најави и одјави нашег програма, док свира химна „Боже правде“ и на екрану вијори национална застава, преко те слике, током целог трајања одјаве, стоје имена генералног директора и новоустановљених „одговорних уредника“ Првог и Другог програма Телевизије, уредничка звања која иначе не постоје у Статуту наше куће?

Захтевамо да се Програмском савету РТС-а омогући да ради своје статутарне послове и да се серија „Немањићи: Рађање краљевине“ стави под контролу здравог разума и професионалних кодекса. У противном Радио-телевизија Србије ускоро ће доспети у опасност која ју је октобра 2000. довела до гнева њене публике која више није могла да трпи такав програм и нашу зграду предала пламену.

Захтевамо и да се прекине са бласфемичном праксом потписивања директора и „уредника“ преко заставе. Што је много – много је, господо.

Ову су кућу стварале генерације професионалаца и током тих шест деценија, уз успоне и један врло дубок пад, саградиле медијску кућу на чијем програму је профилисан укус и медијска писменост нације а потом на њеној технолошкој бази и персоналу настале све приватне и остале телевизије. Ми, данашњи посленици РТС-а, у синдикату Независност и Гранском синдикату културе, уметности и медија Независност, или једноставно на платном списку ове куће, имамо дужност а не само право, да се за ту кућу боримо против сваке узурпације ма од кога она потицала. Већ смо једном имали руководство које је завршило на ђубришту историје, а један од њих на робији. Дужност нас који чинимо ову кућу је да увек убудуће предупредимо такав развој догађаја. Ниједно руководство није старије и важније од РТС-а. Ми у синдикату Независност то знамо. Крајње је време да то схвате сви.“