Прочитај ми чланак

РУСКИ ДОМ ВАС ПОЗИВА НА КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ: Реформатори језика Кулаковски и Караџић

0

У оквиру Међународне године језика исконских народа, 29. март у 18:00ч., у Великој сали Руског дома у Београду књижевно-музичко вече: реформатори језика Алексеј Кулаковски и Вук Караџић. Улаз слободан.

Шта је заједничко Вуку Стефановићу Караџићу и Алексеју Кулаковском? Кулаковски и Караџић су свој живот посветили очувању својих језика, прикупљању народних умотворина и народног усменог стваралаштва и реформисањем књижевног језика.

Република Саха (Јакутија), одакле је Алексеј Кулаковски, највећа је република Руске Федерације, 7 пута већа од територије Француске. Изузетно ниске температуре (чак -72°C) и ниска густина насељености допринели су развоју заиста посебне културе, традиције, фолклора и обреда.

У Великој сали Руског дома 29. марта можете се упознати са радом Караџића и Кулаковског, као и са јакутском културом, традицијом, обичајима, религијом у оквиру књижевно-музичке вечери.

Манифестацију организује Друштво српско-јакутске сарадње уз подршку Руског дома у Београду, Вукове задужбине и Министарства за спољне везе и послове народа Републике Саха (Јакутија).

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!