Прочитај ми чланак

РЕДИТЕЉ ДАРКО БАЈИЋ: Младима ће остати убележене речи мржње и то је основа за зло

0

„Основни проблем је што славите Олују, а протерали сте 300.000 људи из земље и деценијама нисте то решили. И сад још постављате то у први план... ту је проблем који треба да се решава“, казао је Бајић

Политичари користе национализам и злоупотребљавају политичке догађаје за сопствену промоцију, изазивајући мржњу трајно забележену људима који их слушају, рекао је редитеј Дарко Бајић гостујући у Ном дану на Н1. Он каже да је дијалог о решавању питања Косова део наметнуте историје и камен спотицања у покушају да Србија постави бољу могућност за живот својих грађана.

Говорећи о обележавању Олује, он је рекао да ако Хрвати и Срби мисле нормално да живе у будућности, проблеми који су остали после те акције морају да се решавају.

„Основни проблем је што славите Олују, а протерали сте 300.000 људи из земље и деценијама нисте то решили. И сад још постављате то у први план… ту је проблем који треба да се решава“, казао је Бајић гостујући у Новом дану.

У многим младим људима остаће убележене те речи мржње и то је база и основа за зло.

Политичар није само човек који је добио власт, већ је политичар обвезан према свом народу, каже. „Ако ви тако постављате ствари, користите историјске догађаје за своју политичку промоцију, остављате трајан осећај људима који вас слушају, остане трајно забележено и изазива мржњу“, додао је Бајић.

Политичари користе национализам и поспешују га код људи, уместо да буде одговоран према грађанима. „Политичар мора да буде одговоран њима, ако се тако не размишља, биће великих последица, а последице се већ и дешавају“, казао је.

Он је ипак указао да се подсетио и да о односима два народа говоре гранични прелази ових дана на којима су километарске колоне оних који одлазе на одмор.

Бајић сматра да је дијалог о решавању питања Косова део наметнуте историје, и да су су народи на овом простору искоришћени и страдали због политика великих сила.

Кад видите колико ратова је било на овим просторима и покушаја да се освоје делови било које земље на простору бивше Југославије, каже редитељ, кад погледате тако видите да је то део стратегије.

„Неко је то смислио да узме као део своје територије. Кад видите брзо признавање граница, у таквим тренуцима схватате колико су народи на овом простору искоришћени и страдали управо због политичких марифетлука запада или истока, али углавном запада, који су унапред одрадили ствари. Косово је унапред ушао НАТО или већ ко, ушли су и рекли ово је наше и то је готово, освојили су део Србије“, додао је он.

Поставља се питање, каже, како као интелектуалац, или неко ко познаје историју, на то да одговорите. „Србија је управо због тога под санцкцијама, као и цео свет што је, под санкцијама великих банака, под санкцијама кредита, свега што вас притерује да урадите онако како они хоће“, додаје.