Прочитај ми чланак

„Равна гора“ запалиће Србију!

0

glogovac-kao-dragoljub-draza-mihajlovic_hs

– Радоше, ништа не брини. Ово ће бити као кад се баци шибица на бензинску пумпу! – овим речима је Матија Бећковић честитао Радошу Бајићу након јучерашње свечане пројекције прве епизоде серије “Равна гора”, која ће од 10. новембра почети да се емитује на РТС-у.

Ово је победа и подвиг: Радош Бајић после дугог аплауза
Након громогласног аплауза, који је неуобичајено дуго трајао, Радош Бајић је победоносно дигао руке високо изнад главе.
 
– Овај искрени аплауз највећа ми је награда. Осећам се као човек који није изневерио, а то је много добро осећање. У снимање ове серије кренули смо унапред осумњичени и унапред осуђени за дело које нисмо учинили. Кренули смо снажно и храбро, а ја својој великој и оданој екипи нисам рекао: “Напред”, већ “За мном!” И сада видим да смо не само победили него да смо направили и подвиг – рекао је Бајић за “Блиц”.
 
Глоговац: “Дража није био звер масне броде која коље све на шта наиђе.“
И Небојша Глоговац је веома задовољан реакцијом публике. Његова улога је велика и значајна. Игра Дражу Михајловића.
 
– Није лако бити у Дражиној кожи, али јесте часно. Имам огромну одговорност да тог човека покажем што је реалније могуће и да представим његове квалитете упркос 70 година дугој пропаганди да је он звер масне браде која коље све на шта наиђе. Дошло је време да се каже истина о том човеку и ја сам се трудио да његове квалитете истакнем у први план – рекао је Глоговац ком је улога славног ђенерала толико легла да у серији чак и физички невероватно личи на њега.
 
Миодраг Мандић Манда каже да је серија прилично емотивна јер говори о добрим, наивним људима који су веровали у част, доброту, поштење, а десио им се не само рат него и та још страшнија подела унутар народа.

 
394503_dragan-sutanovac-dusko-kovacevic-matija-beckovic-ravna-gora291013ras-foto-goran-srdanov-009_f

Серија ће бити прилично емотивна
– Надам се да ће серија “Равна гора”, приказујући стварне историјске чињенице које до сада никада нису објављене и испричане, учинити да се помиримо, па да наставимо даље зарад Србије, зарад овог народа и зарад деце која долазе – поручио је Манда.
 
Привилегију да међу првима погледа прву епизоду серије „Равна гора“ имао је и Вук Драшковић:
 
– Радошева серија је веома уверљива, може да се осети самоћа и наивност ондашње Србије. Прогањају ме речи професора Јовановића уочи 6. априла да је тренутак да будемо мудри и одговорни. Да… Док је Срба, водиће се расправа не само између људи него и унутар људи. Расправа између разума и срца. Питате ме ко ће победити? Нико. И обоје.
 
Вук Драшковић, после одгледане прве епизоде: „Радошева серија је веома уверљива, може да се осети самоћа и наивност ондашње Србије“

И Матија Бећковић серију која ће почети да се приказује 10. новембра види као почетак сазнавања једне истине.
 
– Није претерано рећи да за 70 година није речена ниједна истина о Другом светском рату. Ово је можда почетак сазнавања те истине, а млади људи су ти који ће је примити без предрасуда. Надам се да ћемо престати да се делимо на четнике и партизане јер из тих ровова нема више шта да се каже.

(Блиц, фото: Горан Срданов)