Прочитај ми чланак

Преминуо Никола Мајдак

0
338596_nikola-majdak01fonetfoto-fonetdragan-antoni_f(Танјуг)
Београд – Истакнути филмски посленик, аутор и педагог Никола Мајдак преминуо је данас у Београду у 86. години, јавио је Б92.
 

Мајдак је рођен 1927. године у Ваљеву. Завршио је курс филмске секције Пропагандног одељења Врховног штаба НОБ, под вођством Радоша Новаковића, а дипломирао је на Филозофском факултету у Београду.

У дугој и богатој каријери радио је као сниматељ документарних и играних филмова и коредитељ са другим ауторима. Мајдак је аутор првих цртаних филмова овдашње продукције.

Био је професор и шеф катедре за филмску и ТВ камеру Факултета драмских уметности.

Међу његовим важнијим цртаним филмовима су „Солиста“ (1963), „Извор живота“, „Време вампира“, „Последњи ТВ дневник“, „Ле гранд Гуигнол“ (1993)…

Снимио је игране филмове „Невјера“ (1953), „Први грађанин мале вароши“, „Две ноћи у једном дану“, „Убиство на подмукао и свиреп начин и из ниских побуда“ (1969), као и више од 160 документарних филмова.

Режирао је више кратких филмова. Међу његовим важнијим документарцима су „Цонцерто Гyмнастицо“ из 1963. (корежија са Мићом Милошевићем), „С.О.С“, „Нови Сад 275“, „Хроника једне епохе“, „Запис о сликару – Јанес Берник“, „Писмо“, „Прво светско наивно село“, „Жеђ мртвих“, „Трудна земља“, „Омаха“, „Ђурђул, јагње ђурђевско“, „Запишите докторе Рајс“ из 2005. године.

За филм „Извор живота“ (1969), настао у сарадњи са Бором Шајтинцем, освојио је Гран при на фестивалима у Чикагу, у Мамаји (Румунија), Локарну… Његов „Ноктурно“ био је у конкуренцији за Златну палму за кратки филм у Кану 1991. године, а „Време вампира“ (1971) освојио је многе награде у категорији хорор филма.

Мајдак је и оснивач и директор међународниг фестивала анимираног филма „Балканима“, који се одржава у Дому културе Студентски град.

Добио је низ значајних домаћих и међународних награда и признања, међу којима Златну плакету Југословенске кинотеке.

Време и место сахране биће накнадно објављени.