Прочитај ми чланак

Преминуо Бора Тодоровић

0

Bora-Todorovic

Глумац Бора Тодоровић преминуо је јутрос у Клиничком центру Србије. Познати глумац је недавно оперисао слепо црево, а у процесу опоравка му је позлило и пао је у кому.

Иначе, пре операције слепог црева овај врсни глумац је виђен на јавним манифестацијама где ништа није упућивало на то да има здравствених проблема. Тако је почетком прошлог месеца присуствовао промоцији књиге Боже Копривице, када је, као и увек, ћаскао са својим пријатељима, а теме су биле уметност и фудбал.

Такође, почетком маја Бора је постао деда и није скривао радост због чињенице да је његов син постао отац. Када је професија у питању, Тодоровић се последњих година повукао са филмске и позоришне сцене, а у медијима се ретко појављивао.

Тодоровић је рођен је 1930. године у учитељској породици у Београду. Напустио је студије машинства и посветио се студирању глуме. Био је у класи са Љубом Тадићем, Слободаном Цицом Перовићем, Марком Тодоровићем код професора Јоза Лауренчића.

Брат је славне Мире Ступице, а отац глумца Срђана Тодоровића и глумице Дане Тодоровић.

Његов први позоришни ангажман био је у Београдском драмском позоришту, али убрзо са сестром Миром Ступицом и њеним тадашњим супругом Бојаном Ступицом одлази у Загреб где је четири године радио на сцени Хрватског народног казалишта.

По повратку у Београд игра у Атељеу 212 до 1983. године, у коме се и најдуже задржао играјући у представама: Арсеник и старе чипке, Спровод, Крмећи кас, Развојни пут Боре Шнајдера, Капе доле, Друга врата лево, Мрак и шума густа, Псеће срце, Радован III, Маратонци трче почасни круг, Чудо у Шаргану, Аудијенција Вернисаж, Вештина, Повратак.

На филму је остварио велики број значајних улога, препознатљивим по његовом озбиљном изразу лица чак и када су у питању комедије. Многе реплике ликова које је играо данас су препознатљиве и често се цитирају.

Добитник је бројних награда укључујући Стеријину, награду Цхуран, Зоранов брк, Павле Вусијић, Гран при за улогу у „Професионалцу“ у Кану.

(Блиц)