Прочитај ми чланак

ПРЕЛЕПО: Погледајте како изгледају лутке у српској ношњи (ФОТО)

0

lutke u srpskoj nosnji

У мору уличних уметника, мало је оних чији рад може да вас одушеви.  Маја Суботић, ауторка лутки обучених у ношње подстичу нас да треба да негујемо вредности српске традиције.

У летним месецима, Кнез Михаилова улица постаје рај за уличне уметнике. Негде на средини нашег највећег шеталишта наићи ћете на уметницу која излаже ручно рађене крпене лутке. Оно што чини ове лутке невероватним комадом уметности су народне српске ношње у које су обучене.

На потезу од некадашњег “Руског Цара” па све до почетка Калемегдана, имате прилику да се сусретнете са многим уметницима који вам представљају своје умеће, али један омањи штанд пун крпених лутки ипак привлачи највише пажње.

Ауторка ових лутки је Маја Суботић, која је са нама поделила своју уметничку причу.

– Пре 5 година сам видела како Руси праве минијатурне лутке, које су обучене у њихове традиционалне ношње. Њихов рад ме је инспирисао да и ја почнем да правим лутке, али на свој начин. Тако сам почела да прикупљам старе материјале и да лагано почињем са израдом – присећа се Маја.

Ношње у које су лутке обучене су направљене од аутентичних материјала, богатих везом и ручним радом.

lutke u srpskoj nosnji 3

Главна идеја ауторке је да нас, луткама у етно и фолклорном маниру, врати у нека прошла времена и подсети нас да треба да негујемо вредности српске традиције.

– Моја намера је да лутке освеже сећање на старе српске ношње које су, чини ми се, потпуно заборављене. Почели смо да се окрећемо неком помодарству и европској моди, па смо скроз занемарили сопствену традицију – каже Маја.

lutke u srpskoj nosnji 2Свака лутка је уникатна, а за израду појединачне лутке ауторка издвоји од 2 до 6 дана. Маја истиче како је најтеже набавити материјал који ће бити најадекватнији за ношњу.

Мајине лутке од скора красе просторије неких београдских вртића, али и Италијанске амбасада.

– Многи људи застану да погледају моје лутке, јер су веома необичне. До сада су моји купци били махом туристи који су у обиласку граду, али су ме контактирале и неке амбасаде, па сам правила лутке и за њих – каже Маја.

Лутке нису само пуки декор, оне имају и једну функцију. Подсукњу народне ношње чини врећа у коју се могу одложити кесе из куповине, доњи веш, пиџаме, или пак, зачини.

Уметница истиче да што је врећа испуњенија, то је подсукња већа а лутка лепша изгледа, било да виси на зиду или да је положена.

(Телеграф.рс – Михајло Павић)