Прочитај ми чланак

ПОИСКЉУЧИВАЛИ ТЕЛЕФОНЕ: Документарац о Сноудену узнемирио Београђане

0
publika foto-snezana-antonic_f

Фото: Блиц.рс – Фото: С. Антонић

– Искључујем телефон! Ни до сада се нисам осећао безбедно, али тек након овог филма видим на које нас све начине прислушкују – прича нам Милош Петковић, један од бројних Београђана који су синоћ у Сава центру гледали премијеру филма „Citizen four: Dosije Snouden“.

Овај документарни филм о „афери прислушкивање“ приказан је на отварању Међународног фестивала документарног филма „Белдокс“. „Citizen four“ већ је проглашен за најбољи дугометражни документарни филм, а настао је у америчко-немачко-британској копродукцији.

Након 114 минута, колико филм траје, у холу Сава центра могао се чути готово исти коментар:

„Прислушкују нас! Ко зна шта о мени све знају?! Можда нас и сада посматрају…!“

У гужви испред сале, срели смо и Славољуба Гњатовића, власника „Делта видеа“, куће која је и дистрибуирала овај филм.

– Задовољан сам посетом, документарни филм код нас обично не привлачи оволико пажње. Код овог филма важнија је тема и сам лик Сноудена од тога како је филм направљен. „Citizen four“ нам пружа прилику да упознамо човека који је открио аферу прислушкивања и да схватимо колико су његове побуде за то биле заиста моралне и племените – објашњава нам Гњатовић.

Међутим, било је и оних које је филм одушевио управо због начина на који је снимљен: студенти Факултета драмских уметности Пеђа, Исидора и Матија. Њих афера прислушкивања и не брине толико.

– Нисмо толико битни да би баш нас пратили, нас више фасцинира начин на који су снимали овај филм – каже нам Матија, а Пеђа додаје да је и „раније знао да га прате“, али да га то „никад није бринуло“.

Њихово мишљење не дели госпођа која нам се представила као „Citizen five“.

– Опште је познато да нас прате, не користим фејсбук, твитер, инстаграм, чувам своје личне податке и водим рачуна када користим рачунар – каже „Грађанин пет“.

Извор: Блиц.рс

antinato parada
ДОЂИТЕ, ДА НАС БУДЕ ШТО ВИШЕ: Анти-НАТО парада 9 маја у Београду

09.05.2015.са почетком у 17 часова на Тргу Републике у Београду, у организацији родољубиве омладине, одржаће се велика народна Парада против уласка Србије и србских земаља у НАТО пакт.  Парада  креће са Трга а завршава се у Храму Светог Саве.

Циљ нам је да покажемо какав став има већинска Србија. Традиционална Србија која памти пријатеље, и не заборавља непријатеље. Позивамо све који се у души осећају родољубима, који не мрзе туђе али бране и чувају своје, да покажемо да у овој земљи има нас који не желе да усвоје све настраности које нам се намећу, нити да окрећемо леђа вековним пријатељима. Став политичког врха није наш став! Дођите и реците НЕ глобализму НЕ у НАТО!

(Србин.инфо)