Прочитај ми чланак

ПЛОЧИЦАМА ПРЕКРИЛИ ПРЕЛЕПЕ МУРАЛЕ које су осликали студенти Ликовне академије

0
Фото: Блиц.рс - В. Живојиновић

Фото: Блиц.рс – В. Живојиновић

Уметници који су пре пет година муралима осликали станицу Прокоп разочарани су што су њихова дела сада прекречена и прелепљена плочицама.

Мирјана Ђошић, једна од студенткиња ФЛУ која је са својим колегама радила на оплемењивању Прокопа, била је згранута када је након писања „Блица“ сазнала шта се догађа са радовима у које је, како каже, уложен велики труд.

Она објашњава да је све рађено у договру са градским архитектом Дејаном Васовићем и да им нико није спомињао да ће дела која остављају бити кратког века.

Она сада не би прихватила предлог „Железница Србије“ да поново ради на Прокопу и ослика део зида изнад плочица.

– После оваквог чина ја не бих желела ту нешто поново да радим. Они сада могу да нам кажу да можемо да урадимо нешто изнад плочица, а онда нека нова власт да одлучи да стави плочице до плафона. Сигурна сам да је могло другачије да се реши. Нико нам није рекао да ће то у неком тренутку бии уништено, ја сам схватила да је то нешто што ми остављамо граду. То је као када би неко ушао у моју кућу и прекречио ми слику, јер ти мурали и јесу били наше слике. Не бих желела да одем и видим како изгледа зид на којем је био мој рад, могу само да замислим како је, као у болници – каже уметница која је нацртала рад са мотивом људског ока.

Mirjana Đošić r.jpgПрокоп је била и ретка прилика младим уметницима да се опробају у великим фоматима. Наша саговорница описује да није било нимало лако направити рад од тридесет метара квадратних.

– Сећам се врло живо како је то изгледало. Радила сам недељу дана, по цео дан. Знам да је било је вруће и много комараца. Враћала сам се кући уморна од пентрања по скели и са жуљевима на рукама. Скела је била из три дела, а мурал димензија шест пута пет метара – присећа се Ђошићева.

Иако је разочарана у однос према уметницима, ова млада ауторка која завршава докторске студије на ФЛУ поручује да ипак треба бити позитиван и да је овај случај ипак само један екстрем.

– Таленат је пожељан али рад и упорност су важни за напредак. То се увек исплати у неком тренутку. кад се затворе врата увек се отвори неки прозор – оптимистична је Ђошићева.

Извор: Блиц Онлине