Прочитај ми чланак

ПЉУНУО ПО СРБИЈИ, ПА СЕ ВАДИ: Ево шта је рекао милогорски квази глумац

0

Младен Нелевић о наводним антисрпским изјавама. Само сам препричао о чему је реч у серији "Божићни устанак", а неко је то злонамерно искористио.

Никоме нисам дао изјаву да су Срби окупирали Црну Гору 1918, већ сам само препричао фабулу серије „Божићни устанак“, што је редитељ Жељко Сошић поставио на свом профилу на Фејсбуку.

Ово, за „Новости“, каже глумац Младен Нелевић, чија је наводна изјава у којој је исказао антисрпски став узбуркала јавност. На снимку, који је забележен током снимања црногорске ТВ серије, у којој он тумачи лик Тодора, каже:

„Веома сам задовољан и поносан оним што сам урадио. Играм човека који чува власт у Црној Гори у време неких политичких збивања када је краљ Никола отишао у Француску. Е сад, ту се дешавају неке ствари – долази опет окупација Црне Горе од наше источне браће, како би рекао краљ Никола, где се људи не сналазе шта и како треба да реагују“.

ЛУДИЛО НЕДОВРШЕНИХ НАРОДА

– Историја је утврдила да је у Божићној побуни своје лире на Цетиње убацила Италија зарад својих геополитичких планова на другој страни Јадрана и стварања јужнословенске државе – каже историчар Вељко Ђурић Мишина. – Данашње тумачење историје Црне Горе је пример лудила недовршених народа. У последњем важећем Уставу Краљевине Црне Горе писало је да у тој држави живи српски народ! Синови оних који су се побунили око Божића пришли су Комунистичкој партији, а њихови синови срушили капелу на Ловћену, а њихови синови прогласили нову државу Монтенегро и народ Монтенегрине!

У Црну Гору тада долази 3.000 српских војника, допремају се топови, а лик којег Нелевић тумачи треба од тога да се брани.

Ови Нелевићеви наводи експлодирали су на свим друштвеним мрежама и у медијима. Многи су се запитали шта се све још неће приписати српском народу. Сада су као узурпатори „жигосани“ у серији „Божићни устанак“, која говори о времену после Великог рата, кад је Црна Гора припојена Србији и ушла у нову државу – Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца.

– Препричао сам оно што се догађа у серији и неко злонамеран је то искористио као моју изјаву – каже Нелевић за „Новости“. – То нису моји ставови. Годинама се чувам од политике, а сад сам против своје воље увучен у једну политичку причу. Иза те приче не стојим!

Рођени Тузлак, Нелевић тврди да никад не би тако оквалификовао српски народ, сматра да је окупација груба и тешка реч, коју никад не би изговорио.

– Многе војске су долазиле и пролазиле кроз Црну Гору, а шта се заиста догодило те 1918. године, када је формирана Краљевина СХС, тиме треба да се баве историчари, а не глумци – додаје Нелевић.

Глумац који се прославио у серијима „Мјешовити брак“, „Будва на пјену од мора“ истиче да је „Божићни устанак“, пре свега, једна љубавна прича, у историјском контексту и смутном времену.

– Серија није антисрпска – уверава нас Нелевић. – И не бих волео да се диже прашина тамо где за њу нема никаквог разлога.

„Божићни устанак“ сниман је претходне две године, финансирало га је црногорско Министарство културе, а копродуценти су Студио „Догма“ и РТЦГ, на којој се већ емитује. У серији играју и наши глумци Наташа Нинковић, Марко Николић, Небојша Кундачина, Војин Ћетковић, који нам се у уторак није јављао на телефон. Како се тврди, он је у Београду чак био нападнут због „антисрпске серије коју је снимио у Црној Гори“.

– Смешна је и помисао да су Срби окупатори Црне Горе – каже глумац Небојша Кундачина, који игра српског официра у овој серији. – Прочитао сам основни текст и мислим да се серија тиме не бави. Главна прича је о двоје младих људи, спомињу се те неке војске. Можда се мало испод жита изврће историја, али у то нисам хтео да улазим. Постоје историјске чињенице које нико не може да побије. А то никако не може једна телевизијска серија! Док сам радио са колегама из Црне Горе, нисам имао утисак да је било ко од њих острашћен. Једноставно, свако је радио свој посао. Ипак, имам потребу да кажем да је Његош себе сматрао Србином и не видим ко је већи од њега да то промени!

Редитељ Жељко Сошић је коментаре о његовој серији оценио „површним, нетачним, злонамерним и бесмисленим“.

ОСЛОБОДИОЦИ, А НЕ ОКУПАТОРИ

– Познато је да је Краљевина Црна Гора капитулирала почетком 1916. и да је била окупирана до велике офанзиве после пробоја Солунског фронта у јесен 1918. – објашњава историчар Вељко Ђурић Мишина. – То значи да је војска Краљевине Србије имала легитимно право да изводи војне операције на окупираном подручју, а то значи и на територији Црне Горе. Познато је да је новембра 1918. у Црној Гори одржан легитимни својевресни народни референдум и формирана скупштина која је остала упамћена под именом подгоричка Велика народна скупштина српског народа у Црној Гори са одлукама о уједињењу са Србијом, судбини династије Петровић…