Прочитај ми чланак

МАТИЈА БЕЋКОВИЋ: Црногорци не знају ко су, а цео свет то зна

0

Пројекат јавног сервиса Црне Горе пун је историјских фалсификата и снимљен је с намером да се унесе мржња између два народа

Црногорска серија „Божићни устанак“, у којој су Срби представљени као окупатори Црне Горе и која је пуна историјских фалсификата, снимљена је с намером да се унесе мржња између два народа, оцењују саговорници Курира.

Фото: Н.Скендерија

 

Академик Матија Бећковић је изненађен оваквим пројектом јавног сервиса Црне Горе.

Несхватљива изјава

– Све што су окупатори хтели силом, Монтенегрини испуњавају милом. Откад су подигли чергу на врху Ловћена, цео свет зна ко су и шта су Црногорци, сем они сами – наводи Бећковић за Курир.

На велике пропусте у снимању, попут заставе која није коришћена у то време, Бећковић одговара:

– Они су газили своју заставу мислећи да је туђа, а истакли неку која није ничија.

Највише се полемисало о изјави глумца Младена Нелевића, који је дешавања из 1918, кад је Црна Гора припојена Србији, прогласио окупацијом. То је шокирало чувеног глумца Петра Божовића.

– Чудно ми је да Нелевић нешто тако каже. Нисам гледао серију и нећу, мада ништа ме више не изненађује – каже Петар Божовић.

Најкритичнији према глумцу био је редитељ Драгослав Бокан, који је о овоме на Фејсбуку објавио текст с насловом „Уношење мржње према Србима у приказу историје Црне Горе“.

– Они који Младена памте као упечатљивог Његоша у серији „Вук Караџић“ и као сурог и орловски оштрог Мандушића Вука у „Горском вијенцу“ осетиће благу вртоглавицу због оваквог његовог искорака из сопствене судбине и породичне лозе његових часних српских предака.

Одричу се порекла

Су чим пред тог истог „твог“ Његоша, Младене, и пред оног Милоша, кога не признајеш, као ни, по теби, „окупаторске војнике“ (што су крварили на Церу, Колубари и Кајмакчалану за уједињење српства)? Страшне се ствари дешавају са Србима који су издали своје српство онда када је Србији, њиховој јединој отаџбини (без обзира на то из ког су српског завичаја рођењем и пореклом), тешко и најтеже, можда, и у читавој историји (урачунавајући ту и ропство под Турцима и страдање под усташама у Другом светском рату).

Не оставља се мајка када је распета и у невољи, нападнута од свих.То је већ ствар витештва, не само „националног осећаја“ и тренутне користи – написао је Бокан.

Већ виђено
И АНЂЕЛИНА ПЉУЈЕ ПО СРБИМА

Срби су годинама у свету филма лоши момци. Последњи од примера је редитељски првенац Анђелине Жоли „У земљи крви и меда“, у ком су припадници нашег народа представљени као злочинци. Филм је добио лоше критике, а премијери у Београду присуствовало је само 20 људи, који нису дочекали његов крај.