Прочитај ми чланак

Плашт, прстен и печат кнеза Лазара у центру Париза

0

У Паризу је синоћ отворена изложба која приказује културу и историју Косова и Метохије. Изложба у Културном центру Србије привукла је бројне госте из домаће и француске јавности, дипломате.

plast-kneza-lazara-png-750x585

Фреске које горе, порушене цркве и куће у мартовском погрому – дванаест година касније, кроз модеран приказ, подсећају на губитке.

„Оне нестају, али се поново појављују као феникс и такво је тренутно стање на Косову и Метохији“, каже аутор изложбе Душан Јововић.

На историју Покрајине подсећају експонати – плашт, прстен и печат кнеза Лазара, одећа српских жена из 12. и 13. века, фотографије цркава, песма. Мапа Косова и Метохије упозорава да њена културна баштина не сме да се изгуби.

„Наше је да овакве изложбе приређујемо и да на веома високом нивоу, на модеран начин представимо чињеницу да је Косово и Метохија суштински наше, али не зато што ми кажемо да је наше, него зато што је оно културно, традицијски, цивилизацијски наше“, каже Дарко Танасковић, амбасадор Србије у Унеску.

Код неких доказа, страни гости задржали су се дуже.

„Историјски делови су веома добро документовани и представљени. Највише ме је импресионирала религиозна музика и презентација косовских цркава“, каже Хенри де Гозувр, аналитичар из Париза.

Разумевање за своју старину, али и савремену историју, Србија тражи у граду са стотинама историјских знаменитости и грађевина. Овде ће, верује се, најбоље бити схваћена и најбрже стићи до оних који би поново могли да одлучују о судбини српске културне баштине.

„Мислим да је то најбољи пут да прикажемо оно лепо лице Србије јер имамо шта да покажемо и одавде би то могло да се шири кроз целу Европу“, каже директорка Културног центра у Паризу Славица Петровић.

Изложба којом Србија наставља и борбу у Унеску, у граду где је и седиште те организације, отворена је до 18. септембра.