Прочитај ми чланак

Обрадовић: Чачак ће постати универзитетски центар

0

Да би се то остварило, мора се направити елаборат оправданости, а то подразумева факултете из три различита поља науке, неопходно особље и простор, што све зависи опет од локалне самоуправе, навео је министар Жарко Обрадовић

Чачак – Министар просвете, науке и технолошког равоја Жарко Обрадовић изјавио је у Чачку да су планови министарства да овај град постане универзитетски центар и да би у јуну требало да почне изградња новог студентског дома капацитета 130 места, чија је вредност 1,3 милиона евра.

„Почетак радова планиран је од 1. јуна ове године, након избора најбољег понуђача, што се уклапа у амбиције града на основу разговора са представницима локалне самоуправе. Средства су обезбеђена од кредита Развојне банке Савета Европе“, рекао је Обрадовић на конференцији за новинаре.

„Изградња новог дома у Чачку је само једна поткомпонента тог кредита“, рекао је министар и најавио расписивање конкурса за избор најбољег понуђача, додајући да пројекат већ постоји.

Површина објекта биће око 2.000 квадратних метара, имаће 130 нових места, а објекат ће бити изграђен непосредно поред садашњег дома.

„Да би Чачак постао универзитетски центар, мора се направити елаборат оправданости“, објаснио је Обрадовић и додао да то подразумева факултете из три различита поља науке, неопходно особље и простор, што све зависи опет од локалне самоуправе.

Он сматра да се морају размотрити економске потребе и потенцијали, демографска структура и потражња појединих занимања. Према речима директора чачанског Студентског центра Зорана Радомировића, први станари у ову установу примљени су 10. фебруара 1963. године.

Центар је почео да ради са свега пет запослених, а данас о студентима брине више од 50 радника. Дом студената је 1990. године прерастао у Студентски центар, чији је садашњи капацитет 207 лежајева.

„Заједничка карактеристика свих протеклих година је да су запослени у центру исказивали континуирано залагање на побољшању услова смештаја и исхране студената“, рекао је Радомировић.

(Курир)