Прочитај ми чланак

Нова књига Дејана Мировића: Вашингтонски споразум 2020: Косово–Јерусалим

0

Вашингтонским споразумом од 4. септембра 2020. су прекршени: Закон о закључивању и извршавању међународних уговора, Закон о спољним пословима, Закон о високом образовању, Закон о водама, Закон о јавној својини, Закон о авио-саобраћају Републике Србије, Закон о уставном суду.

Вашингтонским споразумом су прекршени и чланови Кривичног законика који забрањују довођење Србије у положај зависности и мењање уставног поретка и граница, односно чланови 305 и 307–308 који су се у старом КЗ односили на кривична дела издаје и велеиздаје.

Вашингтонски споразум је ставио ван снаге читаве делове Устава Републике Србије: Преaмбулу Устава Републике Србије, члан 4 који прописује јединственост правног поретка и начело поделе власти, члан 8 који гарантује територијални интегритет Србије, члан 16 који налаже поштовање правила међународног права, члан 82 који прописује јединственост српског тржишта, члан 87 који штити државну имовину, члан 89 који регулише културно и историјско наслеђе, чланове 142–165 који прописују јединственост правосудне власти, чланове 182–187 који регулишу положај аутономних покрајина у оквиру Србије, читав осми део Устава који регулише уставност и законитост, односно чланове 194–202, као и члан 203 којим се регулише поступак промене Устава Републике Србије.

Српски председник је потписивањем Вашингтонског споразума прекршио и члан 114 Устава, односно председничку заклетву у којој се обавезује да ће све своје снаге посветити очувању српске суверености. Дакле, Вашингтонским споразумом је суспендовано преко 40 чланова српског Устава.

Уколико сте заинтересовани да објавите нешто о књизи или да направите приказ или интервју са аутором, молимо Вас да нам се јавите у одговору на ово писмо.

Књига је у претпродаји – тренутно је доступна само код издавача, ИК Catena mundi!