Прочитај ми чланак

НАСТАВАК ПОПУЛАРНЕ ЖИКИНЕ ДИНАСТИЈЕ: Ево ко све глуми у филму од старе поставе!

0

Један од најпопуларнијих филмова југословенске кинематографије "Луде године", који многи препознају као део "Жикине династије", добија свој наставак.

Овај пут у небраном грожђу наћи ће се Миша, илити Никола Којо, са своја два сина – Жиком и Миланом, а од старе поставе учествоваће и Риалда Кадрић као Марија, Владимир Петровић као Боба и Весна Чипчић као Елза.

Догодовштине у породици Жике Павловића, кога је играо Драгомир Бојанић Гидра, привлачиле су милионску публику још од првог дела „Лудих година“, снимљеног давне 1977. године.

Заљубљени млади пар Марија и Боба прошли су свакојаке невоље са својим породицама у наставцима серијала „Дошло доба да се љубав проба“, „Иди ми, дођи ми“, „Љуби, љуби, ал’ главу не губи“, „Жикина династија“, „Какав деда такав унук“… Бројне репризе и даље бележе високу гледаност, што је за комисију Филмског центра Србије била једна од препорука. Због тога су после два одбијања сценарија на конкурсу донели одлуку да се сними својеврсни наставак под називом“Луда година“. Комисија је проценила да он има потенцијал, па је одобрила суфинансирање овог пројекта са 22,5 милиона динара на конкурсу за комерцијални репертоарски филм.

– Иако је од претходног филма из франшизе до данас прошло скоро 30 година, она је, захваљујући честим ТВ репризама, као и доступности на Јутјубу, позната данашњој публици, чак и млађој, па се може очекивати да овај филм генерише велико интересовање – наводи се, поред осталог, у образложењу.

Овога пута у центру приче је Жикин и Миланов унук Миша, кога ће, баш као и у оригиналном серијалу, играти Никола Којо. Он је сада отац два дечака који се зову по дедама Милану и Жики, а управо Жика је тинејџер, на прагу оних „лудих година“, и има љубавне проблеме, па је Којо на мукама. Аутор сценарија је Милена Марковић, професорка на ФДУ и ћерка човека који је потписао оригинални сценарио Јована Марковића, а режираће га Милан Коњевић. Снимање ће почети идуће године.

Поред Која, у наставку филма ће се од старих ликова наћи и Риалда Кадрић, чувена Марија, Владимир Петровић у улози Бобе, као и фрау Елза, коју игра Весна Чипчић. Иначе, од јунака из овог филма, поред наведених, једино је још жива Дара Чаленић, познатија као Дара Павловић, али она неће имати улогу јер је у филму умрла.

Контактирали смо са Владимиром Петровићем, али нам је он рекао да засад још увек не жели да прича о томе.

Дуго су ван глумачког посла Марија живи у Енглеској, Боба се бави маркетингом

Риалда Кадрић (57) живи у Енглеској, где ради као аналитички психотерапеут. Играла је у филмовима „Мољац“, „Ћао, инспекторе“, „Лепотица из Амхерста“…

Владимир Петровић (64), осим у серијалу „Луде године“, играо је и у филму „Мајстор и Шампита“ и у серији „Наше мало“. Давно се повукао из глумачког посла, бави се маркетингом и већ 30 година креира рекламне поруке. Сувласник је Радио Индекса и власник рекламне агенције. У паузи снимања „Жикине династије“ свирао је бубњеве (једно време и у бенду Оливера Мандића), а две године је режиирао и Индексово радио-позориште с оригиналном поставом. До 1992. године је радио у ЕПП Радио-телевизије Београд. Ожењен је и има двоје деце. Никола Којо (52), за разлику од својих филмских родитеља, и даље је активан глумац и то му је примарно занимање. Ожењен је манекенком Александром Ђурић, с којом има три ћерке. Весна Чипчић (66) велику популарност је стекла улогом у „Жикиној династији“, али и улогом Весне Шурдиловић у ТВ серији „Врућ ветар“ из 1980. године. Бројна филмска и ТВ остварења су иза ње, а једна је од ретких српских глумица која је сарађивала с Питером Јустиновим и Паолом Маделијем. Била је удата за глумца Александра Алача и с њим има ћерку Ању Алач и сина Ивана.

ПРЕМИНУЛИ

Драгомир Бојанић Гидра, чувени Жика Павловић, био је један од најпознатијих глумаца у бившој СФРЈ. Глумио је у многобројним филмовима, али славу је стекао овом улогом. Преминуо је 11. новембра 1993. у Београду.

– Марко Тодоровић широј публици је постао познат након улоге Јосипа Броза Тита у „Ужичкој републици“ из 1974. године. Славу је стекао улогом Милана Тодоровића у „Жикиној династији“. Умро је у августу 2000. године у Београду.

– Јелена Жигон је након улоге Жикине прије имала низ ангажмана у домаћим филмовима и ТВ серијама, али чини се да је публици ипак остала најдража као Јелена Тодоровић.

Била је удата за глумца Стеву Жигона и са њим је добила ћерку Ивану, такође глумицу, и сина Николу. Умрла је у априлу 2018. године.

Упозорење младима Почео као драма, завршио се као комедија

Филм „Луде године“ снимљен је 1977. године и представља једини филм из циклуса који по жанру није комедија него драма. Сценарио, који су писали Зоран Чалић и Јован Марковић, био је друштвено ангажован филм намењен пре свега омладинској, односно адолесцентској публици, и за циљ је имао да упозори младе на озбиљне здравствене и друге проблеме које може изазвати неопрезно ступање у сексуалне односе. Неупућени у праву природу секса, двоје младих се заљубљују и срећно проводе дане своје љубави, али проблем настаје када Марија затрудни.