Прочитај ми чланак

„Мајор Омер Мехић“: Прича о имену на грудима Николе Која са синоћњег протеста…

0

У организацији Локалног фронта на јучерашњем протесту против насиља, грађани Србије носили су на прсима картоне с именима жртава система за чију смрт до данас нико није одговорао. Глумац Никола Којо носио је име мајора Омера Мехића, човека који је командовао хеликоптером Војске Србије Ми-17 који се 2015. срушио у Сурчину, а поменути пад отворио је бројна питања која су до данас остала без одговора.

У стравичном паду летелице погинули су, поред мајора Мехића, капетан Милован Ђукарић, механичари заставници Небојша Драјић и Иван Миладиновић, лекар новопазарске болнице Џевад Љајић и његов колега анестетичар Мирослав Веселиновић, као и петодневна беба из новопазарске породице Адемовић, а која је требало да буде превезена на лечење у Београд.

FOTO: Printscreen

13. марта 2015. године посада је полетела јер је требало да се петодневна беба превезе у болницу у Београду, пошто је била у критичном стању. Лоши временски услови довели су до одлуке да се беба превезе војним хеликоптером до аеродрома болнице у Београду.

Тадашњи министар здравља Златибор Лончар иницирао је акцију, док је за војни део исте био задужен Братислав Гашић, тада министар одбране, сада полиције.

Кобног дана, хеликоптер је из Београда полетио у 19.30 сати, да би након нешто више од пола сата, са бебом, полетео назад за Београд.

Војни хеликоптер је стигао у Београд око 22 сата, кружио је неко време око аеродрома Никола Тесла, у покушају да слети. Како се наводило у саопштењу Министарства одбране, контролни торањ је са летелицом изгубио контакт у 22.31 сати. Били су упаљени рефлектори на стадионима Звезде и Партизана, како би се хеликоптер оријентисао, међутим, летелица се ипак срушила.

Након што се хеликоптер изгубио са радара нешто после 23 сата, кренула је потрага за посадом. Два сата после поноћи хеликоптер је пронађен и саопштено је да нико од посаде није преживео пад.

Убрзо је покренута истрага несреће. Јавност је чекала одговор на питање ко је крив, као и зашто је одлучено да хеликоптер слети на београдски цивилни аеродром, а не на војни у Батајници или хелиодром код Војномедицинске академије на Бањици. Питање је било и ко је одлучио да се лети за Београд, а не за Крагујевац, Ниш или Краљево, поготово узимајући у обзир чињеницу да су били лоши временски услови.

Та питање до данас су остала без одговора.

Војни извештаји закључили су да су услови лета били испод прописаног метеоролошког минимума за облачност и видљивост, као и да је пилот Омер Мехић инсистирао да слети на Бањицу (ВМА), а потом и у Батајницу, а не у Сурчину, где су пали.

Инсајдер је раније писао да је само 20 минута пре слетања Мехићу речено да је прихват бебе организован на аеродрому „Никола Тесла“. Ова промена одлуке где ће се слетети и дан данас отвара бројне сумње, али и питање да ли заправо случај спасавања бебе хтео да се искористи у политичке сврхе.

Ипак, оно што је изазвало посебно огорчење у јавности јесте закључак у извештају у коме је наводи да је код Мехића пронађено 0,68 промила алкохола у крви. Такође, наводило се и да је алкохол пронађен и код једног летача-техничара, те да пре уласка у хеликоптер наводно није био урађен алко-тест, иако је то предвиђено пре сваког лета.

У режимским медијима тада је кренула и рафална паљба по мајору Мехићу, кога су оптуживали да је крив за пад.

Не треба занемарити чињеницу и да је у извештају наведено да су постојали одређени пропусти у организацији акције и ланцу командовања. Ипак, наведено је и да они нису проузроковали пад хеликоптера.

И поред пропуста у ланцу командовања, нико од високих функционера у здравству и војсци није сносио последице. Док је јавност чекала смену Гашића и Лончара, председник Александар Вучић, тада премијер, изјавио је да је уз њих.

„Видим хајку против Гашића и Лончара, који су хтели да спасу једно дете. Ја преузимам одговорност. Да су ме питали, а нису, ја бих рекао – спасите дете. Гашића и Лончара нећу да дам“, рекао је Вучић тада.

Са друге стране, Више јавно тужилаштво у Београду је ставило тачку на цео случај да нико није крив за несрећу и да истрага неће бити покренута. Седморо мртвих, а нико одговоран.

Вест о акцији

У сенци трагедије остало је и то да су поједини портали и новине објавили вест да је акција успешно завршена, а потом је обрисали.

Најпре је једна новинска агенција пренела вест да је беба стигла у Београд, где ју је преузела екипа Института за мајку и дете, након чега је дошло до исправке. Убрзо су и преостали портали пренели исту вест. Са друге стране, поједини дневни листови су у издањима за 14. март, такође, објавиле вест о успешној акцији.