Прочитај ми чланак

МУШКАРЦИ ДАНАС ИДУ НА ДЕПИЛАЦИЈУ, чупају то и вичу: Кукала ми мајка…

0

Прослављени српски режисер Емир Кустурица посетио је овогодишњи Сајам књига где је на трибини "Писмо=глава" говорио о свим темама везаним за књигу, уметност, али и филм.

Одмах након овог говора професор Емир Кустурица је одговорио и на пар питања.

Причали смо пре свега о књигама и уметности, јер је разговор вођен на Сајму књига, зато смо овај разговор, за сада очистили од других тема.

Професоре, шта мислите какву улогу читање књига данас има у Србији?

– Боље је да мушкарац прочита књигу и да буде паметан и мангуп, него да иде на депилацију, па да то чупаш, лупаш, трпиш и вичеш: „Кукала ми мајка“. Све то човек данас ради да би био модеран, али лакше је уз књигу.

У свом говору истакли сте да Вам смета када се у Србији говори о издаваштву Републике Српске као издаваштво из дијаспоре, јесте ли и ви онда писац из дијаспоре?

– У Србији се првенствено говори политичким језиком, зато да би се задовољиле комшије и да се оне не би увредиле. Због тога заборављамо све што је српско, зато нам је Република Српска дијаспора, а не наша. Као да се тамо не пише и не говори српским језиком.

Снимили сте толике филмове, а и написали књиге, шта је то што спаја књигу и филм?

– Метафора је то што те две уметности спаја и прожима. Оне се могу мирити и гледати као једно.

Професор био је награђен громогласним аплаузом након свог говора, а многи посетиоци Сајма књиг желели су да им се потпише на књигу или да се фотографишу с њим.

                   ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!