Прочитај ми чланак

МЕЋАВНИК: Бољшој фестивал за највеће таленте!

0

boljsoj-festival-mecavnik

(Курир)

Бољшој фестивал, тродневна смотра класичне музике коју организује Емир Кустурица, биће завршен данас на Мећавнику.Наступили су чешки симфонијски оркестар, Кустуричин Но смокинг оркестра, док ће вечерас, на затварању фестивала, наступити познати руски пијаниста Јуриј Розум.

Током три дана фестивала учествовало је и 200 ученика и студената средњих школа и академија из Србије и Републике Српске. Фестивал, који је почео у петак вече, организован је први пут, и то по узору на филмски фестивал Кустендорф. Генерални покровитељ је компанија „Гаспромњефт“, па је и тема такмичарског дела програма извођење класичних и савремених руских композиција.

Манифестацију су отворили Дивна Љубојевић и хор Мелоди. Синоћ је наступио Но смокинг оркестра са чешким Националним симфонијским оркестром. Они су заједно извели оперу „Дом за вешање“. За организатора Емира Кустурицу овај фестивал је остварење старог сна.

– До пре годину дана на месту на којем је сада позорница било је само једно дрво и пласт сена. Нико није ни слутио да ће ово постати град дрвета, то јест Дрвенград – рекао је Кустурица.

Главна идеја Бољшог фестивала је промоција младих талената из средњих музичких школа и академија из Србије, а у жељи да фестивал постане део европских и светских фестивала класичне музике.