Прочитај ми чланак

ЛЕПА СРБИЈА: Огроман успех „КУД Батајница” – српски фоклор одушевио Французе!

0

Културно - уметничко друштво "Батајница" је у периоду од 22. до 29. августа учествовало на такмичарском фолклорном фестивалу "Fetes de la Vigne" у Дижону.

Фото: КУД Батајница

Фото: КУД Батајница

Овај фестивал, који је уједно највећи фестивал винограда у Француској, познат је и као највећи такмичарски фолклорни фестивал у Европи. Ове године фестивал је прославио јубилеј, 70 година одржавања. На фестивалу је учествовало преко 20 друштава из разичитих земаља (Бугарска, Индонезија, Естонија, Словачка, Иран, Мадагаскар, Бразил…)

Фото: КУД Батајница

Фото: КУД Батајница

Културно – уметничко друштво „Батајница“ освојило је Златно руно – Златну плакету, која се додељује ансамблу који је најспешније и најверодостојније приказао своју традиционалну културу током трајања фестивала и тиме допринео њеном очувању. Након више година ово признање је поново донешено у Србију.

Фото: КУД Батајница

Фото: КУД Батајница

Пре овог фестивала Батајничани су учествовали на још једном ревијалном фестивалу фолклора у Агеноу од 15. до 22. августа, који се сматра за највећи ревијални фестивал у Француској. Фестивал је ове године славио 57 година одржавања. На том фестивалу посетио их је српски конзул г. Божидар Јовановић, потом и угостио у Конзулату Републике Србије у Стразбуру.

Фото: КУД Батајница

Фото: КУД Батајница

Ово није први пут да КУД „Батајница“ доноси овакво признање српској традицији и култури, будући да су нас представљали на фестивалима више пута у Пољској, Италији, Турској, Македонији, Немачкој, Грчкој, а у јуну ове године и у Русији и Бугарској.

Фото: КУД Батајница

Фото: КУД Батајница

Истичемо и њихов ангажман почетком ове године, када су учествовали у ТЕМПУС пројекту подржан од стране Европске уније и Универзитета у Беогрду Високе школе електротехнике и рачунарства и Факултета драмских уметности у Београду и снимили краткометражни филм о српском фолклору.

Фото: КУД Батајница

Фото: КУД Батајница

Слободно можемо рећи да је то први српски мјузикл у српској кинематографији. Друштво ради од 2004. године као Културно – уметничко друштво, под руководством Ружице и Мирка Мутапчића.

Све додатне информације о раду КУД –а ”Батајница” можете погледати – Фејсбук – КУД Батајница