Прочитај ми чланак

Изнервирао Шиптаре: Кустурица персона нон грата на Косову?!

0

emir-kusturica-04(Курир)

Председник Удружења филмских уметника Косова Љирак Ћељај тражи да се Емир Кустурица прогласи непожељним због најава да ће снимити филм о трговини органима.

Он је рекао и да ће тражи и реакцију међународне заједнице.

Најаве да ће Емир Кустурица снимити филм о трговини органима на Косову представља наставак антиалбанске пропаганде и Приштина треба да га прогласи за „персону нон грату“, рекао је председник косовског удружења филмских уметника Љирак Ћељај

„Ова најава завређује реакцију и локалних власти, али и међународне заједнице. Кустурицу не можемо звати уметником, јер је подржавао режим Слободана Милошевића“, тврди Ћељај, који је недавно именован за председника приштинског одбора Демократске партије Косова Хашима Тачија.

Подсетимо, познати филмски редитељ најавио је да ће у наредне три године снимати филм о трговини људским органима на Косову, као једној од највећих тема овог века и „најбруталнијем акту и најјачем знаку повратка у паганско доба“.

„Мислим да ћу ја то да снимам у наредне три године зато што је то велики филм и он подразумева велике припреме и инвестиције, а идеја је заправо сценарио моје ћерке који је заправо написан у оном делу када смо сви били збланути, а онда полако схватали да је то можда и највећа тема овог века – као што се велики романи пишу на велике теме, тако и све друго постаје велико у уметности онда када се у самом зрну појаве ти обриси“, казао је раније Кустурица.