Прочитај ми чланак

Кустурица на Сајму књига: Ово је потврда да вредимо

0

Куста: Спектакуларно је то колико света дође привучено књигом, то је потврда да вредимо

Чудо је Куста. Чим је у суботу ступио на штанд „Новости“, направио је потпуни хаос. Већ крцати прилази столу за којим је Момчило Бајагић Бајага потписивао своју књигу песама „Водич кроз снове“, постали су зачас непроходни.

Иако је у понуди било већ пето издање његове књиге „Смрт је непровјерена гласина“, ишло је као у сновима. Продавци књига на штанду „Новости“ хватали су се за главу од посла.

Да је најављено и дуго очекивано дружење Емира Кустурице са читаоцима на нашем штанду, можда само непроверена гласина, посетиоци су помислили негде иза поднева, када је требало да се појави.

Распитивали су се за његов долазак многобројни шетачи по Сајму књига. Каснио је Куста неколико сати, али оправдано. Требало му је мало више одмора после изузетног концерта у Сава центру, са Хором руске армије „Александров“ и „Тхе Но смокинг орцхестра“.

– Спектакуларно је то колико овде света дође, колико људи овде привучено књигом стигне. То је потврда да код нас постоје људи и да вредимо – први је утисак о Београдском сајму књига који је за „Новости“ изнео велики режисер.

УСПЕХ ПОЕЗИЈЕ
Док сам долазио овамо, кога год сам видео носио је макар три књиге. То је лепо, а мислим да штанд „Новости“ и ове године држи рекорд у продаји. Драго ми је што моје песме улазе у антологије, када сам почињао да се бавим музиком и да пишем текстове, нисам очекивао да ће се то икада догодити. То је био један од разлога да издам песме скупљене на једном месту и могу да кажем да је овај тираж од 20.000 при крају. Код нас се поезија продаје у тиражу до две хиљаде највише и мислим да је тираж „Водича“ феноменалан – рекао нам је у суботу Бајага, док је потписивао своју књигу песама. Посетиоци штанда „Новости“ нису крили одушевљење: – Чини ми се да га волим откад сам се родила. Све његове песме су ми омиљене – рекла нам је Ивана. Њена пријатељица Аница је допунила: – Откад знамо за себе волимо Бајагу. Дошле смо из Новог Сада на Сајам књига и да посетимо штанд где је наш омиљени певач. Купили смо неколико књига, а ове ћемо да поделимо пријатељима.

Читаоци су брзо формирали ред, носећи свој примерак „Гласине“ у рукама.

 – Купила сам књигу на прошлом Сајму, можемо ли сада само да се сликамо – упитала га је једна девојка, док су се поред њих, са штанда „Новости“, поносно пробијали читаоци са потписаним примерком књиге „Смрт је непровјерена гласина“.

– Волим све Кустуричине филмове, а тек се спремам да са уживањем прочитам његову аутобиографију душе – рекао нам је Никола.

– Купила сам „Смрт је непровјерена гласина“ још за прошли Сајам, али тада Кустурица није био овде. Желела сам да имам и његов потпис – рекла нам је Наташа Сретеновић.

Александар Јовановић је непланирано купио „Гласину“. Рекао нам је да он воли Кустуричине филмове, а и његови родитељи:

Шкљоцали су апарати и севали блицеви са свих страна штанда. Народ је застајао на тренутак само да гледа шта то ради Куста. А он је потписивао без паузе и стпљиво устајао са столице да позира са купцима за успомену.

– Не знам, то је нешто тако с тим популарностима, то се нешто откине, нешто се деси, нешто им погодиш, неку им катарзичну тачку дотакнеш… – рекао нам је аутор поводом великог интересовања које и даље влада за његову аутобиографију.

Продати тираж од 115.000 и нови тираж од 10.000 примерака петог издања које је изашло за Сајам, потврђују оно што се у суботу и видело: да је Кустурица главна звезда свечаности писане речи.

А признао нам је да је искрено задивљен атмосфером под куполама.

– Ово што данас видим, мислим да би требало да се претвори у неког новог свеца у српском народу. Јер овакав сабор тешко да игде на свету постоји, а посебно код нас. Ово бих ставио у календар – рекао нам је режисер и писац великог хита у издању „Новости“.

Читаоци су се распитивали и за могући наставак његове очаравајуће приче. И на то је, у улози писца, Кустурица имао спреман одговор:

– Ово је посао који вреди, у којем је за разлику од филма и архитектуре човек сам са собом, па онда са свима. Следи наставак, књига прича из седамдесетих. Сад смо се баш договорили да се рукопис преда 1. децембра, да би књига била готова за Нову годину и поново изашла у издању „Новости“ – рекао нам је Кустурица.

 

(Новости)