Прочитај ми чланак

Ковачевић: Куда вози наш аутобус?

0

Писац и акадамик о протеклој недељи: У комадима сам се бавио полицијом, и догодила се једна необична ствар – министар полиције пева народу, а до сада је увек народ певао полицији

Прође још једна недеља, као песак кроз прсте. Он никада није завлачио главу у песак. Сведоци су му његови комади и филмови, који су и данас актуелни. Душан Ковачевић, писац и академик. Сумирамо минулу седмицу и још понешто.

– Протеклу недељу ми је обележило гостовање у војвођанском огранку САНУ, где сам имао књижевно вече. Новом Саду се враћам са посебном радошћу, јер сам тамо завршио гимназију. Прочитао сам „Новосадску причу“ која је посвећена глумцу Пери Краљу. У суботу је било тачно годину дана од када нас је напустио овај велики глумац и добар човек.

* Који су још минули утисци?

– Цео живот у својим комадима сам се бавио полицијом. Догодила се једна изузетно необична ствар. Министар полиције пева народу, а до сада је увек народ певао полицији. Сада су неки људи збуњени и замерају том необичном и драгоценом обрту. Иначе, Ивица добро пева. Слушао сам га на једној прослави Партизана.

* Ваш „Балкански шпијун“ поново је репризиран?

– „Балкански шпијун“ је код нас вечита игра лопова и жандара. Занимљиво је да када смо се играли као мали, већина је желела да буду лопови. Жандари су били некако несимпатични.

* Некада је била актуелна и ваша песма „Пада влада“?

– Та песма увек стоји на реемитовању. Она се активира неки пут раније и највише личи на онај хук сове ноћу. Она служи за плашење власти.

* У ком правцу би данас кренуо аутобус из вашег филма „Ко то тамо пева“?

– Он иде као што је ишао у том филму, по рупама и буџацима. Хвала богу, сигуран сам не иде према рату.

* Жеља вам је да овај кратки разговор завршимо са још једним глумачким краљем.

– Следеће среде ћу добити награду „Зоран Радмиловић“ за животно дело. И сада размишљам, пошто сам провео многе године у разговору са Зораном, шта би он рекао да сам му ја једном негде саопштио да сам добио његову награду или да је њему речено да је он добио неку сличну награду. Знам тачно да би рекао: Нисте требали!

 

(Вечерње Новости)