Прочитај ми чланак

Из Catena mundi III: Истина о старим српским четницима

0

Стеван Симић: Српска четничка организација, због својих моралних врлина, представљала је велику и непобедиву силу.

komite-juzna-srbija

Српска четничка организација у Македонији била је доведена до савршенства. Ослободилачкој идеји са бескрјним оданошћу служило је целокупно становништво: мушкарци и жене, деца и старци, не знајући за умор и жртве. Српске војводе са својим четницима биле су на великој моралној висини, према народу су се понашали друкчије од бугарских четника који су често насилно прикупљали комитски порез, много већи од пореза који се давао турској држави. Тога код Срба није било. Срби су, све што су узимали, плаћали у готовом новцу. Поред тога народ се уверио у велике разлике између једних и других. У опхођењу са народом Срби су били углађенији, питомији, љубазнији и предусре љивији, по чему су се разликовали од грубих и осионих Бугара, који су за најмање преступе и грешке кажњавали драстичним казнама. Са великом лакоћом су изрицане смртне казне, којих код Срба, њихових противника, није било.

Колико је народ волео српско четништво и српску четничку организацију потврђују бројни примери. Многи младићи избегавали су женидбу да би се посветили револуционарној борби. „Шта ће ми жена кад живим у ропству, ако сутра допаднем тамнице или погинем“ – био је чест одговор таквих младића. Ако би неко погинуо упавши у заседу, својта га није жалила, нити би носила црнину, већ су се на свадбама веселили испољавајући тако радост због његове смрти, због живота који је дат за опште добро и општу срећу. Достављача и шпијуна готово да и није било и српски непријатељи их нису могли купити ни за какве паре. И као што су се појединци жртвовали за све, сви су радили за појединца, држећи се освештане традиције: Један за све, сви за једнога. Свако се, материјалним и моралним жртвама, старао да допринесе општој ствари.

Српска четничка организација, због својих моралних врлина, представљала је велику и непобедиву силу. Тако нешто нису могли постићи Бугари који су уско гледали само своју корист.

Аутор: Стеван Симић 

Текст Стевана Симића преузет је из шире студије под називом „Српска револуционарна организација“, а овде га преносимо из трећег тома енциклопедије Catena mundi III.

НАРУЧИТЕ ОВДЕ!

sajt-izdavacki-poduhvat-godine