Прочитај ми чланак

ПОЗНАТИ СВЕТСКИ КЊИЖЕВНИК ХАНДКЕ пешице обилази српске манастире на Космету

0

handke

Тамо где, како увек говори, осећа да је међу својима, велики светски књижевник Петер Хандке, осведочени пријатељ српског народа, пре свега Срба са КиМ, провео је претходна два дана. У јужној српској покрајини одредиште му је поново била Велика Хоча, српска енклава на југу Космета.

– Увек сам на страни губитника, јер су њихова осећања далеко јача од оних који побеђују – поновио је Хандке “Новостима” одговор на питање шта је то што га везује за косметске Србе и за Велику Хочу. 

СКАРФИ

Износ од 50.000 евра Хандке је уручио италијанском хуманитарцу Франческу Скарфију, овогодишњем добитнику признања “Најплеменитији подвиг године”, који је такође познат по свом хуманитарном раду и помоћи Србима на Космету и који ће реализовати пројекат изградње базена.

И док набраја карактеристике које га, каже, одушевљавају код ових људи, а то су: упорност, издржљивост, инат, опуштеност, пре свих, помиње и људску топлину која недостаје савременом свету.

– Хандке је до сада најмање десет пута долазио у Велику Хочу. И заиста се понаша као да је један од нас мештана. Шета се по селу, прича са људима, шали се са њима… Потпуно је опуштен. Осим домаћег вина, пре свега белог, воли и традиционалну српску кухињу – прича отац Марко, који у чувеној Дечанској Виници производи квалитетно “дечанско вино”.

Иако је углавном избегавао новинаре, Хандке је у кратком обраћању после литургије казао да ће део новца – око 50.000 долара – од награде “Хенрик Ибзен”, коју је добио за позоришно стваралаштво, донирати за изградњу базена за најмлађе у Великој Хочи.

– Ја не помажем, ја делим са мојим пријатељима. Јер помагати не значи увек нешто добро, мада је не помагати горе него ништа не урадити – казао је Хандке, додавши да помоћ некада може да изазове и контраефекат.

Писац је казао да планира да дође на дуже време, да обиђе и остале српске енклаве на Космету, да се осами и сакупља печурке. Овога пута, са супругом Софијом посетио је кулу Лазара Кујунџића, Цркву Светог Николе, Конак Петровића… Са Хандкеом се у Великој Хочи сусрео и владика Теодосије.

(Вечерње новости)