Прочитај ми чланак

Фестивал фрактала у Кући краља Петра – ГОСТ „СРПСКИ КУЛТУРНИ ЦЕНТАР”

0

У оквиру Фрактал арт феста који се одржава у Кући краља Петра до 30. августа од 12.00-19.00 часова представиће се и Удружење Србски културни центар "Ћирилица" Београд.

Руководилац Фрактал феста је госпођа Љиљана Несторовић из Удружења за уметност, културу и туризам Фрактал АРТ.

Данас је на програму Удружење Србски културни центар „Ћирилица“ Београд.

Фрактал

Фрактал је „геометријски лик који се може разложити на мање делове тако да је сваки од њих, макар приближно, умањена копија целине“.

Још се каже да је такав лик сам себи сличан. Термин је извео Беноа Манделброт 1975.[2] године из латинске речи fractus која има значење „сломљен“, „разломљен“.

Фрактал често има следеће особине:

фину структуру на произвољно малом увећању;
превише је неправилан да би могао бити описан традиционалним еуклидским језиком;
сам је себи сличан (макар приближно или стохастично);
Хауздорфову димензију која је већа од његове тополошке димензије (иако овај услов не испуњавају бесконачно густе криве као што је Хилбертова крива);[
једноставну и рекурзивну дефиницију.
Пошто се чине сличним на свим нивоима увећања, фрактали се често сматрају бесконачно комплексним у неформалном смислу речи. Природни облици који апроксимирају фрактале до извесне границе су облаци, планински венци, муње, морске обале, и снежне пахуљице. Међутим, нису сви објекти који су сами себи слични истовремено и фрактали – пример је реална права која је формално сама себи слична, али не поседује остале особине фрактала.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!