Прочитај ми чланак

ДИРИГЕНТ ДЕЈАН САВИЋ: Скоро већ век чекамо зграду Београдске филхармоније

0

Милоје Милојевић је 1936. изјавио да три капиталне гране уметности - ФМУ, Филхармонија и Опера - морају да добију нови простор, каже диригент

Дејана Савића, директора Народног позоришта, радује одлука Александра Вучића да се до 2020. изгради зграда Београдске филхармоније.

– За нашу културу то је добра ствар. Међутим, подсетићу вас на речи Милоја Милојевића из 1936. године, кад је основан Факултет музике уметности, да три капиталне гране наше уметности треба да добију нове зграде. То су Музичка академија, БФХ и Опера. Био је тајац, а онда су сви пали од смеха. Готово 80 година касније ништа није урађено, али мора да почне нешто да се решава, једно по једно, и биће то велика ствар – поручио је Савић.

Славни диригент већ годинама покушава да покрене с мртве тачке причу о изградњи зграде Опере.

– Разговарамо на исту тему. Народном позоришту је потребна нова дворана. Најбоље би било да буде изграђена на месту Стакленца, који више ради него што не ради и ружи Трг републике. Након оваквог потеза и нама се отварају врата да се посао уради у блиској будућности – сматра Савић.

Нова јубиларна 150. сезона Народног позоришта биће у знаку домаћих аутора. Ансамбл балета спрема се да постави дело „Хазарски речник“, док ће Драма први пут радити једног живог домаћег писаца.

– Ковачевић пише драму „Пролеће у јануару“. Биће то историјски догађај за нашу кућу. Премијера је планирана тек за две сезоне – закључује Савић.

Славље с новинарима
Прославио 60. рођендан

Дејан Савић је јуче на дружењу с новинарима прославио 60. рођендан:

– Оженио сам се на дан позоришта. Рођендан ми је пао баш данас. Нема одмора, радимо до краја месеца пуном паром. На ову врућину нема улазница.