Прочитај ми чланак

Британија: Блокирали приступ „Хамлету“ због насиља

0

Hamlet940Интернет у читаоници Британске библиотеке блокрао приступ Шексипровом Хамлету  због тога што дело садржи насиље!

Писац Марк Форсјат  који користи читаницу Британске  библиотеке, није могао добити  приступ  на интернет – верзију Шекспировг Хамлета  зато што, како му је објашњено,  текст садржи насиљесаопштава Би Би Си.

Форсајт, који у библиотеци пише књигу, блокаду приступа Хамлету је открио кад му је било потребно да провери речи  једног стиха из те култне Шекспирве  трагедије .

Његов покушај да приступи траженом тексту   блокирао је филтер Wi-Fi  билбиотеке.

Представници Британске библиоитеке  су саопштили да је проблем створио  нови ситем wi-fi,који је уградио провајдер .

У управи библиотеке истичу   да је то  сад отклоњено  и више нема сметњи  да  Хамлет буде доступан на интренету.

„Жалили су нам се неки корисници библиотеке   да им је блокиран приступ  к неким сајтовима,  који не морају  бити блокирани. Сад смо  ушли у процес деблокираља тих сајтова, изјавио је представник библиотеке.

По мишљењу једног експерта за питања безбедности овај случај открива проблем коришћења  интернет филтера.

Професор Рос Андерсон, специјалиста за безбедност са Кембриџског универзитета је изјавио у интетрвјуу за Би Би Си, да су  интернет филтери апсолутно непотребни и да је  савршено недопустиво  што су  такви филтери   инсталирани и књижни фонд   Британске библиотеке.

Wi-Fi  не сме спречавати доступност сајтовима који ниу забрањени, него се  једино користи у функцији блокирања укупно неколико десетина књига  чије је коришћење  решењем суда  није дозвољено  у Уједињеном краљевству, нагласио је професор Росе Андерсон, стучњак за питања безбедности са Кембриџа.

Једна од функција  Националне библиотеке је да чува све  што се публикује, урачунавајући и дела не сасвим пристојне садржине, закључио је професор.

Бранко Ракочевић