Прочитај ми чланак

Америчка турнеја Београдске филхармоније

0

filharmonija-u-cikagu

Концертом у Симфонијском центру у Чикагу почела је прва америчка турнеја Београдске филхармоније у историји дугој 91 годину. Представљање нашег оркестра на америчкој културној сцени круна је досадашњег развоја ове институције и отвара нову страницу историје Београдске филхармоније.

Могућност да прикаже свој реални уметнички потенцијал у елитним дворанама света отвара Филхармонији пут ка новим музичким победама.

Турнеја носи историјски значај и представља најснажнију промоцију Србије и српске културе у свету.

„Дворана је прелепа, акустична, раскошна у бојама и светлима. Узбуђени смо јер је ово фантастична прилика за оркестар. Дошло је време да Београдска филхармонија донесе своју музику у Нови свет”, поносан је Мухаи Танг, шеф диригент Београдске филхармоније.

Београдска филхармонија се у Чикагу представила уз Жељка Лучића, прослављеног српског баритона и звезду Метрополитен опере. Извели су одломке из Вердијевих опера „Магбет” и „Риголето”. Концерт је отворен моћним звуком „Словенског марша” Чајковског, а у другом делу Сибелијусова симфонија бр. 2 показала је техничко умеће и ширину музичког израза нашег оркестра.

Након концерта у Чикагу, Филхармонија наставља турнеју у Северанс холу у Кливленду, Стратмор центру у Вашингтону и Карнеги холу у Њујорку.

(Политика)