Прочитај ми чланак

Невероватно: Србска бака уништила ЕУ, Европски суд за људска права због ње блокиран!

0

Случај Миље Бјелајац (67), која се жалила суду у Стразбуру због крова који прокишњава, стопирао 160.000 предмета из Европе – о томе пише енглеска штампа.

Лавица – што држава Србија не може српска бака може!
Миља Бјелајац (67), немоћна старица из Новог Сада, буквално је разбеснела европску јавност јер је процењено да је управо њен случај крова који прокишњава „блокирао“ Међународни суд правде у Стразбуру и тиме блокирао око 160.000 предмета из целе Европе.

Проблем настао 1999.
Хистерију у вези са случајем баке Миље додатно је појачао тиражни британски дневник Дејли мејл, који се у саркастичном тексту под насловом „Лудило људских права“ запитао зашто је шест судија, укључујући и председника суда, разматрало њен случај, иако је проблем због којег је све кренуло решен пре шест година! Наиме, Миља се још 1999. обратила надлежним инспекцијама због прокишњавања крова у згради у Улици Мише Димитријевића у Новом Саду.

– Након испитивања закључено је да су услови у стану опасни по живот и предложена хитна реконструкција комплетног крова.

Поред бројних решења надлежних институција, као и правоснажне пресуде суда у Новом Саду, кров није поправљен, већ само закрпљен. То ме је изнервирало и одлучила сам да правду затражим преко суда у Стразбуру – каже Миља, која као стопостотни инвалид живи у државном стану.
Она напомиње да је са судом у Стра­з­бу­ру  контактирала потпуно сама, без стручне помоћи адвоката.

– Написала сам кратко писмо и послала га Међународном суду. Нисам имала никакву адресу, а нисам ни знала где се тачно налази. Писмо је ипак стигло на праву адресу, а из Стразбура су ме убрзо обавестили да ће мој случај узети у разматрање – објашњава Миља.

Делимично поправљен
Иако је 2007. кров на згради делимично поправљен, Миља је инсистирала да се он комплетно адаптира и да јој се исплати вишемилионска штета коју је претрпела због влаге.

Суд је 18. септембра 2012. пресудио да су Миљина људска права угрожена због кашњења поправке крова и наложили Републици Србији да поступи по раније донетој правоснажној пресуди.

Баш су шашави што се жале
У тексту Дејли мејла пише да је суд у Стразбуру од земаља чланица ЕУ затражио додатна новчана средства, те да Велика Британија са 20 милиона фунти годишње помаже Савет Европе, у чијем саставу се налази Међународни суд правде.

– Први пут од вас чујем да су се Британци побунили што сам „преко реда“ дошла на суд. Баш су шашави. Ја имам своја права и штитићу их свим средствима. Нека се њихови стручњаци запитају што не могу да стигну на ред – одговара бака Миља уредништву Дејли мејла.