Прочитај ми чланак

ВРЕДИ ПОГЛЕДАТИ: Најскупља одликовања послератне Југославије

0

ISTORIJSKI ARHIV

Историјски архив Београда отвориће 1. октобра изложбу под називом „Одликовања из легата Историјског архива Београда“, у години када прославља седам деценија постојања.

Ова јединствена архивска изложба, у чијем фокусу се налазе одликовања, а не личности или документа из прошлости, значајна је и по томе што ће први пут бити представљено 88 одликовања од укупно 134 колико се чува у Историјском архиву Београда.

Меду 27 домаћих ордена, ексклузивитет изложбе чине нека од најекстравагантнијих и најскупљих домаћих одликовања послератне Југославије – Орден слободе, Орден југословенске звезде и Орден ратне заставе.

Орден слободе је изузетан јер је додељен је свега девет пута, седам домаћим носиоцима и два пута иностраним. Израђен је од злата, платине и у њега је уграђено 45 рубина и 61 брилијант. Орден југословенске звезде је један од два југословенска ордена који су се носили о ленти и који је украшен са 10 рубина. Орден ратне заставе се, такође, издваја својом скупоценошћу и сјајем, и за његову израду коришћени су сребро, злато, брилијанати и рубини.

На изложби ће бити приказано и 61 инострано одликовање, из 38 земаља. Поред француског Великог крста националног Ордена легије части и Ордена за заслуге, руског Ордена Суворова, или грчког Великог командира Краљевског ордена доброчинства, као једног од ретких искључиво женских ордена, на изложби ће бити приказана и друга одликовања из земаља Европе, Африке, Јужне Америке и Азије, а посебном егзотичношћу сматрају се два ордена Републике Непал.

Поред одликовања, саставни део изложбе чине и 25 изложбених паноа на којима су дати основни подаци о науци о одликовањима – фалеристици, кратке биографије легатора са фотографијама из њиховог живота и рада, фотографије са додела одликовања као и орденске повеље и дипломе. Изложбу прати и богато илустровани каталог.

Аутор изложбе је Мирјана Обрадовић, историчар и архивски саветник, а свечано отварање изложбе је у четвртак, 1. октобра, у 13 сати.

Извор: Блиц.рс