Прочитај ми чланак

ЗБОГ ЗАТВАРАЊА ПРЕЛАЗА ПРЕМА ХРВАТСКОЈ економска штета се мери десетинама милиона евра

0

tovarnik-tanjug-sept-2015-4_f

Роба попут шећера или шећерне репе превози се искључиво преко Батроваца * Извоз јабука стопиран, оне које су провеле више од 30 сати у блокади границе боље је истоварити, јер нико неће хтети да их преузме * Викторија група: Велики проблем, јер 80 одсто извоза иде у земље ЕУ.

– И док политичке последице затварања границе између Србије и Хрватске за теретни саобраћај могу да се наслуте, оне економске су у овом тренутку несагледиве, штета ће тек да се процењује, а привредници не желе ни да размишљају шта би тек могло да се деси уколико се оваква ситуација настави.

Колона и на Товарнику

На српској страни границе ка Хрватској, код Товарника од јуче је почела да се прави гужва јер је тај прелаз отворен за путнички саобраћај након петодневне спуштене рампе. Товарник је за путнички саобраћај отворен јер су незадовољни возачи камиона јуче на „ничијој земљи“ блокирали и трасу за путнички саобраћај. За сада, путничка возила на Товарнику, код Шида, уз застоје саобраћају у оба правца, али не постоје информације када ће овај прелаз бити отворен за теретни саобраћај.

Тоне хране, намештаја, сировина данима стоје у колони испред граничног прелаза Батровци јер већ четврти дан Хрватска не отвара границу. Возачи камиона, који су у очају јуче блокирали део пута на излазу из Хрватске, нервозни су и исцрпљени и не знају шта да раде, јер ни на једно питање не добијају одговор. Једино конкретно што им стиже последњих дана, јесу сендвичи и сокови које онима у првим редовима уз границу дотурају колеге.

Неђо Мандић, председник Привредне коморе „Међународни транспорт и логистика“, каже за Данас да су им телефони усијани и да шофери који се налазе на граници, али и они који тек треба да крену на пут, непрестано зову да питају шта да раде.

– Покушавамо да им помогнемо, да дођемо до неких информација од државе, али не можемо ништа да учинимо, осим да шаљемо ланч пакете онима који су на граници данима. Неки су долазили на Батровце кад је Хоргош био затворен, па сад морају поново да се враћају тамо – преноси нам Мандић делић атмосфере са границе.

Већина њих нема алтернативу, некима је далеко да се враћају, а тек мали број је оних који су искористили алтернативу – Сремску Рачу. Мандић каже да Рача у ствари и није алтернатива.

– Само мали број њих је успео да прође преко тог прелаза, они који су знали неког на граници или успели да добију гаранцију. Проблем је што босански шпедитери немају довољно гаранција за све, ако би сва возила кренула у том правцу, они то не би могли да испуне јер једноставно немају капацитет за издавање гаранција за квалитет робе и дажбине – напомиње Мандић.

Других алтернатива нема. Камионџије могу да иду на Хоргош, сада када је он поново отворен или на границу са Румунијом. Међутим и румунски шпедитери нису часили часа, те су брже-боље подигли цене шпедитерских услуга. Многима се превоз преко Румуније тако не исплати, а Мандић истиче како има и оних који су осуђени на Батровце, односно то је једини могући пут за њихову робу.

– Постоји и она роба попут шећера или шећерне репе која се превози искључиво преко Батроваца. Због лакше контроле држава је увела такве мере – наглашава наш саговорник.

Штете су, тврди он, несагледиве већ сада.

– Морамо да стопирамо извоз јабуке за сокове. Јабуке трпе да буду под церадом до 30 сати. Њих је боље истоварити и не носити купцу јер нико неће хтети да их преузме – истиче он један од проблема, али и други, на који мало ко обраћа пажњу. Шофери су, напомиње Мандић, у великом проблему јер њима пропада цео месец рада. „Сваки пут кад укључе камион да га бар мало помере, рачуна се као да раде, кад уђу у неку земљу у ЕУ, у Француску или где год, контрола неће имати обзира због чега они нису поштовали радно време. Не смеш да будеш неисправан и њих неће занимати чија је то кривица – каже Неђо Мандић.

Затварање једне од главних траса којом се извози српска роба ка земљама ЕУ погодиће све, нарочито оне коју целу своју производњу базирају на извозу, попут Викторија групе. Директор за операције у овој компанији која производи Искон уље, Никола Вујачић каже за наш лист да им затварање граничних прелаза представља велики проблем.

– Компликују се испоруке наших производа купцима у западној Европи. Свакако смо активни и на хрватском тржишту и као купац и као продавац, те то ствара додатне проблеме, али је тешко у овом тренутку проценити материјалну штету – истиче Вујачић.

Он напомиње да је Викторија група један од највећих нето извозника Србије, и да 80 одсто њиховог извоза иде у земље Европске уније. У Перутнини кажу да се камиони са њиховом робом преусмеравају на Рачу, где даље преко БиХ, настављају ка Хрватској.

hrvatska gospodarska komora

Хрватска комора: Границе се морају отворити

У Хрватској господарској комори за Данас кажу да је немогуће за сада проценити праву штету, али напомињу да хрватски привредници за Србију дневно извозе робу вредну око милион евра.

„Привреде обеју земаља већ сад трпе велике штете. Хрватска господарска комора апелује на обе владе да уз националне интересе изнађу хитна решења за господарско питање. Штету ће претрпети и све фирме које послују са земљама источне и југоисточне Европе односно чије је пословање на било који начин повезано с територијом Србије, и с друге стране територијом Хрватске. Могућ је и додатни губитак ако се превозници на релацији Немачка – Турска одлуче за алтернативне правце превоза“, кажу за наш лист у ХГК.

Став ХГК је да би требало отворити границе за неометано пословање свих привредника јер, како напомињу, привреда не сме бити колатерална жртва избегличке кризе.

AМСС: Путничка возила на Шид, теретна на Стару Градишку

Због блокаде теретних моторних возила, саобраћај на граничном прелазу Батровци је у прекиду за све категорије возила до даљег, саопштио је јуче Aуто мото савез Србије.

Теретна возила се, како се наводи у саопштењу AМСС, преусмеравају на Стару Градишку, док је нешто пре поноћи синоћ за путнички саобраћај отворен прелаз код Шида. Време задржавања путничких возила на овом граничном прелазу на излазу, као и при уласку у Србију, креће се у интервалима од 60 до 90 минута. AМСС подсећа да су остали гранични прелази са Хрватском и даље затворени, а да су сви гранични прелази са Мађарском у функцији. Гранични прелази Бајмок, Ђала и Бачки Виногради отворени су од седам до 19 часова.
Ове граничне прелазе, како напомињу у AМСС, могу да користе, осим српских и мађарских држављана и држављани ЕУ, Швајцарске, Норвешке и Ирске.

Царина: Појачан саобраћај на Рачи и код Малог Зворника

Управа царина Министарства финансија саопштила је јуче да је ангажовала је све своје капацитете, људске и техничке ресурсе, како би се суочила са новонасталом ситуацијом на граничним прелазима са Хрватском.

Потпуна блокада граничног прелаза Батровци условила је појачан промет робе на прелазима Сремска Рача и Мали Зворник. Промет теретних возила на тим прелазима је појачан за више од 50 одсто. Управа царина омогућила је тако да чак и оним превозницима којима је потврђен иступ из царинског подручја Србије, могу, уколико то желе, да се окрену у међузони и да робу пријаве у неку од царинских испостава у којима се царински поступак несметано одвија.

За последња 24 часа, преко прелаза Сремска Рача из земље је изашло око 350 камиона (иако је уобичајено око 240), а ушло 230 камиона (иако је уобичајено око 87). На Малом Зворнику је за 24 часа прешло 242 камиона са робом, док је уобичајено око 106. Управа царина саветује путницима у путничком промету да користе прелаз код Шида.

Извор: Србин.инфо / ФоНет