Прочитај ми чланак

Због струје креће цунами инфлације: Ево шта ће све поскупети и колико

0

Влада Србије званично је донела закључак којим препоручује Електропривреди Србије (ЕПС) да поскупи струја за привреду. Ова промена у цени тиче се заправо свих грађана Србије, не само привредника, јер ће нова цена струје за произвођаче са собом донети и читав низ поскупљења производа које сви свакодневно користимо. Највећа разлика приметиће се у ценама оних производа за чију се производњу користи велика количина електричне енергије, попут хране, пекарских и замрзнутих производа, али и огрева и производа од папира.

Како је рекао професор Економског факултета др Горан Петковић, струја спада у такозвана добра посредничког карактера. То значи да својим ценама утичу на цене других производа у које су уграђене. Ту спадају, између осталог, и други енергенти и репроматеријали. Када поскупи струја, долазимо у ситуацију да и свим тим сировинама скаче цена. Дакле, поскупљење струје за привреду највише ће погодити оне гране индустрије за које она представља значајну ставку у производњи, те су више цене тих производа неминовне.

„Примера ради, можемо очекивати поскупљења пекарских производа – струја ту представља значајан елемент производње“, навео је економиста Саша Ђоговић.

Још један велики потрошач електричне енергије су хладњаче. Дакле, сви производи који се замрзавају и хладе ће вероватно поскупети. Ту спадају месо, риба и морски плодови, замрзнуто воће, поврће и пециво.

Енергетски стручњак Жељко Марковић подсећа да се у индустријама које троше пуно струје, као што су, осим горепоменутих и челичане и погони за производњу папира или пелета – могу очекивати поскупљења. Једноставно објашњено, поскупеће све – од тоалет папира до огрева.

А поскупеће и неке услуге. На пример, јавни простори који троше доста електричне енергије на осветљење и климатизацију, могу да повећају цене закупа. Конгресни центри или дворане, хотели, апартмани, па и закуп локала у тржним центрима – све ће то бити подложно поскупљењима када поскупи и струја за привреду.

Скупља струја и за потрошаче

Подсећамо, струја ће за потрошаче поскупети од првог септембра – и то за 8,3 одсто. Поскупљења, захваљујући великом броју фиксних ставки у рачуну, неће бити превелика, али ћете без обзира на то, издвајати по неколико стотина динара више на месечном нивоу како бисте намирили своје трошкове за електричну енергију.