Прочитај ми чланак

ЗАШТО СРБИЈА ИМА ТОЛИКО ЗЛАТА, а Хрватска ништа?

0

Према последњем попису Светског већа за злато, највеће резерве злата и даље има САД.

Американци су власници 8133,5 тона и уверљиво су на првом месту испред Немачке (3373,6), Италије (2451,8), Француске (2436) и Русије (1857,7)

pixabay.com

Хрватски Тпортал пише да у хрватском суседству, највише злата има Србија, 19,4 тона. Следи Македонија са 6,9 тона, Словенија с 3,2 тоне и Босна и Херцеговина с три тоне.

Хрватска је, уз Норвешку, једина земља у Европи која нема сопствене златне резерве.

Нема их од 2001. године, кад је Хрватска народна банка (ХНБ), за време мандата Жељка Рохатинског, продала све своје златне резерве.

Након споразума о подели дела имовине бивше Југославије, која се налазила у Банци за међународна поравнања у Баселу (БИС) 2001. године, Хрватска је постала власница 13,12 тона злата које је тада вредело око 115 милиона долара. ХНБ је злато прво претворио у краткорочне депозите, односно сачувао га у комерцијалним банкама по одређеној вредности на коју се по истеку депозита исплати камата.

Цнеа злата је тада била нестабилна, а депозити с фиксном каматом и зарада се може предвидети.

Други разлог је то што портфељ ХНБ-а није заштићен од пада цене злата, а трећи што евентуална добит од раста цена злата иде директно у капитал ХНБ-а и није уплатива у државни буџет, што није случај са зарадом од камата на депозите.