Прочитај ми чланак

За живот у центру Београда потребно мало богатство: Врачар најскупљи, а цена је…

0

Кирије су током претходних годину и по дана непрекидно расле, па је живот у ширем центру престонице постао практично немогућ за грађане с просечним примањима. Ко жели да живи на Врачару месечно мора да издваја и по 1.000 евра за педесетак квадрата, а на осталим примамљивим локацијама, цене су тек нешто ниже - у Таковској 900, а на Црвеном крсту 750 евра.

Како бисмо проверили колико је новца на месечном нивоу потребно за живот у центру Београда, као и у ширем центру престонице, “пречешљали” смо огласе различитих агенција за издавање некретнина.

Оно што смо установили је да се мало тога променило у последњих неколико месеци. Кирије су и даље високе – власници станова траже и више од 1.000 евра месечно за педесетак квадрата.

На Врачару 1.000 евра, још скупље за власнике кућних љубимаца

Један од најскупљих делова града за живот свакако је Врачар, па ко жели да живи у двособном стану од 63 квадрата, у близини Каленић пијаце, за то сваког месеца треба да издваја по 1.000 евра. Будући станар за тај новац, поред потпуно опремљеног стана, има обезбеђено и паркинг место у гаражи, а у огласу се наводи да стан има чак три терасе.

За исти новац, пронашли смо још један стан на Врачару, а у питању је некретнина од 70 квадрата. Стан се састоји од три собе, поседује терасу, а потпуно је опремљен новим намештајем и свим уређајима беле технике који су потребни. Како се наводи у огласу, подстанари који имају кућне љубимце такође су добродошли, али је за њих кирија скупља, па уместо 1.000 износи 1.100 евра месечно, што свакако није карактеристична ставка која изискује доплату.

Станова за издавање има и код Храма светог Саве, а ми смо пронашли један који је просечне површине – 55 квадрата. У огласу се наводи да има три просторије, да је реновиран, али полунамештен и да се налази на високом приземљу. Месечна рента износи 950 евра, али ко нема намештај, већ мора да га купи, мораће да спреми драстично више новца, с обзиром на то да се у стану налазе три романа, две полице, као и једну зидна, радни и трпезаријски сто и три столице.

За Таковску треба 900, за Стари град 780 евра

На трећем спрату зграде на Палилули, и то у Таковској, издаје се намештен двособни стан од 55 квадрата. Ко жели да живи на овој примамљивој локацији, мора да буде спреман да сваког месеца плаћа чак 900 евра.

На централној београдској општини Стари град, издаје се двособни спрат од тачно 50 квадрата, који се налази на шестом спрату. Стан је намештен, кућни љубимци су дозвољени, локација је примамљива за оне који воле центар града или једноставно раде у близини, али је и рента висока – 780 евра месечно.

На Црвеном крсту кирија од 500 до 750 евра

На Црвеном крсту смо пронашли двособан стан од 77 квадрата, а станодавац тражи 750 евра месечно од потенцијалних подстанара. Иначе, стан се налази на високом приземљу и опремљен је, али за разлику од осталих станова које су у центру или близу центра града, мање луксузно, док грејање није централно, већ се користи ТА пећ.

У овом делу града пронашли смо и двособан стан од 46 квадрата, који се издаје за 500 евра месечно
У строгом центру рента скоро 2.000 евра

Што се тиче строгог центра града, пронашли смо стан у близини Трга републике, прецизније на око 200 метара од пешачке зоне, али чињеница је да не постоји велики избор некретнина на овој локацији.

Ми смо успели да пронађемо стан од 90 квадрата, четворособан, потпуно намештен, а налази се на шестом спрату.

Подстанар уз стан добија и паркинг место, а све то коштаће га чак 1.800 евра месечно.
Код Вуковог споменика може и јефтиније

Листајући огласе, пронашли смо стан који на месечном нивоу кошта мање од 300 евра, прецизније, 280. У питању је стан од 26 квадрата код Вуковог споменика, који се налази у приземљу четвороспратне зграде.

Осим цене, овај стан се од претходних разликује по томе што је функционалан, али намештај дефинитивно није нов.

Живот скуп и на Новом Београду

Иако је током саобраћајног шпица прави подухват стићи са Новог Београда до центра, ово је и даље популарна локација. Тако у Блоку 65, у новоизграђеном комплексу за стан просечне површине, 55 квадрата, треба плаћати 900 евра месечно.

За тај новац, подстанар може да добије двособан стан на петом спрату, у згради која има укупно шест спратова, а који је у потпуности опремљен.