Прочитај ми чланак

Вучић опасно заратио с Русима

0

Држава Србија као власник 29 процената Нафтне индустрије Србије (НИС) жели и одговарајући део профита, рекао је лидер Српске напредне странке и мандатар нове владе Александар Вучић. Овај необично оштар тон будућег премијера незапамћен је у односима Београда са већинским власником НИС-а, моћном руском компанијом иза које директно стоји Кремљ.

aleksandar-vucic-6Александар Вучич, будући премијер Србије

Пре свега, формално се добит не мора делити, већ се може реинвестирати ако тако одлучи управни одбор у којем Влада Републике Србије има своје представнике и такозвани златни глас, док држава има макар 10 одсто акција. 

Цена и уцена

НИС је продат 2008. руском Гаспромњефту за 400 милиона долара, иако је процењена вредност била 2,2 милијарде.

Србија је у тајним преговорима наводно пристала на то јер је била уцењена проласком гасовода Јужни ток кроз нашу земљу, као и градњом гасовода код Банатског двора.

До данас српској јавности нико из владе Тадић-Коштуница није објаснио због чега се тако лоше преговарало с Русима, па је Србија остала једина земља у пројекту Јужног тока која је морала приде да прода нафтну индустрију, резерве у Војводини, концесију у Анголи и да поврх свега буде мањински партнер с 49 одсто, док су Бугарска, Мађарска, Аустрија и Италија добиле однос 50:50 одсто. 

Дакле, Руси нису могли да доносе ниједну стратешку одлуку без сагласности Срба. Вучићев напад је тим пре чудан јер је на челу Скупштине акционара НИС-а Зорана Михајловић, министарка енергетике и Вучићева десна рука у СНС-у, док је Горан Кнежевић, такође напредњак, бивши министар пољопривреде саветник генералног директора НИС-а Кирила Кравченка.

Да је Вучић желео неке ствари да мења у односу с НИС, могао је то да учини преко тих људи у компанији. Али, он се засад из непознатог разлога одлучио на јавни иступ и тон који не звучи ни најмање „партнерски“, у шта су се две претходне владе заклињале.

– Јавни сектор има да даје паре држави, а не да они буду мултимилијардери и да живе лепо, а да држави никад ништа не дају. Сад ћемо другачије да разговарамо и са НИС-ом и свима другима. Нећу више да трпим ниједно јавно предузеће које тако ради, нема више феуда у влади, мешаћу се сваком министру, тај феудални систем смо правазишли, то вам гарантујем – рекао је Вучић, додајући да ако је Србија власник 29 процената НИС, онда хоће и одговарајући део профита.

– Није 29 одсто да бисмо ми имали каменчић, желимо најуспешнији могући НИС, али хоћемо своје паре, свој део, 29 одсто НИС-а су наше паре и припадају Србији, мој посао је да те паре узмем за народ и вратимо дугове или за нешто друго. Лепо је то за развој, али ово је Србија, ми хоћемо наше паре, имали сте профит 350 милиона и сада, пошто је профит велики, хоћемо да га делимо, не интересује ме 5.000 евра оних који седе у управном одбору НИС-а. Мене интересује, дајте нам те паре – навео је Вучић у нападу без преседана на нафтну компанију.

Прошле године је десет компанија у буџет уплатило 235 милијарди динара. Највише су уплатили НИС – 111 милијарди динара и „Филип Морис“ – 45 милијарди. НИС је у укупним приходима у буџету учествовао лане са око 13 одсто. Допринос ове компаније српском БДП од преко осам одсто практично је на нивоу доприноса целе пољопривредне гране у Србији која слови за стратешку.

Међутим, овде је реч о порезу, а не о ефективној добити, која се такође мора делити. Из Нафтне индустрије Србије, као ни из Гаспромњефта јуче се нико није огласио поводом Вучићевог напада. 

Милан Ковачевић: Мандатар се заиграо

Консултант за страна улагања Милан Ковачевић сматра да је изјава Вучића неспретна и да је он „очигледно иритиран чињеницом да иако у НИС-у Влада Србије има своје људе, они заправо од првог дана раде за Русе“.

– Кад је реч о дивидендама и према међународним и према српским законима, за њихову исплату мора постојати консензус Скупштине акционара. Дакле, ако се и српска и руска страна не сложе, нема дивиденди. Друго, владин удео од 29 одсто јој не даје никакву моћ над компанијом. Зна се ко је већински власник и да он заправо све одлучује – каже Ковачевић.

Наш саговорник подсећа да део акција имају и грађани које нико не помиње и који нису представљени у управи компаније.

– Вучић је наступио осорно и мислим да он заправо не разуме односе у НИС-у који је иначе веома нетранспарентна компанија. Не може један акционар компаније да исплаћује дивиденде, а други не. Дакле, држава је акционар, па би и она морала да исплати дивиденде, а не само Руси – додаје Ковачевић. 

(Вести)