Прочитај ми чланак

ВЛАСТ ПОЛАЖЕ ВЕНЦЕ, опозиција протестује на улицама

0

Док ће владајуће левичарске партије у Србији овогодишњи Међународни празник рада обележити полагањем венаца и свечарским манифестацијама оне истог усмерења али у опозицији маршираће улицама Београда са синдикатима и захтевати већа радничка права.

Партије власти ће 1.мај искористити да похвале рад Владе Србије и укажу како се труде да поправе економски положај земље док ће опозициони левичари у протестним колонама на улици управо власт окривити за лош социјални положај радника и захтевати њену оставку.

Мањински партнер у коалиционој влади коју предводи Српска напредна странка, Социјалистичка партија Србије традиционално сваке године за 1.мај полаже венац на гроб Димитрија Туцовића, оснивача српске социјалдемократије. Тако ће бити и овог пута каже за Данас Никола Никодијевић, председник градског одбора СПС Београда и председник Скупштине града Београда.

– Ми смо сваке године док се споменик Димитрију Туцовићу налазио на Славији одлазили тамо као делегација СПС и полагали венце на његов гроб и споменик. Од прошле године, након што је Туцовићев гроб премештен у Алеју великана на Новом гробљу то чинимо тамо, па ће тако то бити случај и сутра – објашњава Никодијевић.

Он додаје да ће се прослава 1.маја сутра одвијати и на Ади Циганлији у организацији јавног предузећа које руководи тим популарним градским излетиштем.

– Предвиђен је богат кутурно-уметничко-спортски програм. Знам да ће бити неколико ди-џејева, спортских активности и послужења за присутне. У сваком случају након полагања венаца на гроб Димитрија Туцовића наставићу прославу 1.маја на Ади Циганлији – наводи Никодијевић.

Милорад Мљатовић, потпредседник Социјалдемократске партије Србије каже за Данас да та странка 1.мај, Међународни празник рада обележава на више манифестација.

– Поводом тог значајног радничког празника председник СДП Расим Љајић у петак 27. априла присуствовао је проширеној седници Већа Савеза самосталних синдиката Србије одржаној у Краљеву поводом 115 година од оснивања те синдикалне централе. Ми сматрамо да синдикати имају централну улогу када је реч о обележавању 1.маја, подржавамо синдикалну борбу за радничка права и сходно таквој нашој оријентацији је донета и одлука о томе да присуствујемо на прослави дана оснивања СССС. Такође, сутра на сам празник СДП организује спортске игре у Краљеву а током маја ће у више градова Србије бити одржани „Дани социјалдемократије“ ћији је организатор наша партија а та манифестација се такође одвија у склопу обележавања 1.маја – објашњава МИјатовић.

Ђорђе Комленски, генерални секретар Покрета социјалиста потврђује за Данас да ће политичка организација којој припада и овог 1.маја обележити Међународни празник рада који је уједно и дан Покрета социјалиста. Сваке године прослава 1.маја и дана Покрета социјалиста се организује у другом граду а домаћин овогодишње манифестације је градски одбор у Београду.

Са друге стране, опозиционе партије и друге политичке организације са левичарским префиксом 1.мај ће искористити за критику власти и демонстрације. Константин Самофалов, портпарол Социјалдемократске странке за Данас каже да ће „као и сваког 1.маја председништво и посланички клуб СДС изаћи у јавност са понављањем захтева за поштовањем права радника и предлога за побољшање услова рада у Србији“.

– Животни стандард и права радника су погоршани доласком на власт Александра Вучића 2012. године. Друштво у којем буја сиромаштво, у којем сваки трећи млади човек живи у ризику од сиромаштва а радници мотају каблове за 200 евра нема будућност – истиче Самофалов.

Председник Левице Србије Борко Стефановић истиче за Данас да ће та политичка организација своју централну првомајску манифестацију одржи у Новом Саду.

– Наша оријентација је да сваке године обележимо 1. мај у неком другом граду. Овога пута је то Нови Сад. Наравно, наши активисти у Београду ће се придружити протестној шетњи коју организују репрезентативни синдикати, Савез самосталних синдиката Србије и Уједињени грански синдикати „Независност“ – каже Стефановић.

Александар Бањанац, генерални секретар Нове комунистичке партије Југославије истиче за Данас да ће та партија организовати првомајске демонстрације на Славији у Београду са почетком у 11 сати.

– НКПЈ и наша омладинска организација СКОЈ ће 1.мај. Дан међународне пролетерске солидарности, обележити демонстрацијама, уз назнаку да је то дан када ми најгласније истичемо наше класне захтеве и поручујемо да се не миримо с капиталистичком експлоатацијом, приватизацијом, отпуштањима, деложацијама, империјалистичким интервенцијама. Са скупа ћемо позвати надлежне да одмах поправе, током радова на Славији очито намерно оскрнављену спомен плочу посвећену оснивачком конгресу КПЈ, и тражити враћање споменика Димитрија Туцовића који је срамно уклоњен како би његово место заузела фонтана бесмисленог изгледа – поручује Бањанац.

Он додаје да ће се у 12 сати активисти НКПЈ придружити синдикалном скупу на Тргу Николе Пашића где ће присутним радницима делити првомајске летке.

Иван Златић, председник Социјалдемократске уније наводи за Данас да ће активисти те странке такође учествовати на првомајском протесту у организацији СССС и УГС „Независност“.

– Након завршетка протестне шетње обележавање 1.маја ћемо наставити на Дорћолу испред друштвеног центра „ННК“ који је у међувремену насилно преузела војна полиција. Сматрамо да је солидарност са активистима „ННК“ од велике важности за социјалну борбу и правду. Као што народ има право на кров над главом под којим живи такође има право и на простор у коме ће развијати свој друштвени живот. Као што је праведна борба радника и поробљених за своја прва, исто тако је праведна и борба активиста друштвеног центра „ННК“ да оформе сквот у коме ће уточиште и оброк наћи бескућници али ће истовремено предтављари место за дружење и разоноду младих људи. Стога сматрамо да је 1.мај управо датум када поред са радницима треба да се солидаришемо и са оснивачима „ННК“. Они ће такође са нама бити присутни на првомајском синдикалном скупу – истиче Златић.

Активисти Левог самита Србије, који у свом окриљу обухвата већи број групација које се боре за социјалну правду, окупиће се 1.маја у 11 сати испред зграде Главне поште у Београду одакле ће се придружити централној првомајској манифестацији на Тргу Николе Пашића у организацији репрезентативних синдиката. – Позивамо све раднице и раднике, пензионерке и пензионере, сељаштво, незапослене, студенткиње и студенте, све који су пострадали и осиромашили током транзиције да нам се придруже на првомајском протесту – истичу у ЛСС.

На Тргу Николе Пашића ће се наћи и чланови студентско-радничког покрета „7 захтева“, који је настао из Протеста против диктатуре, демонстрација које су наступиле након обелодањивања резултата председничких избора у Србији 2017. године.

– Овогодишња манифестација није само симобличког карактера. Одржава се у тренутку када оружари у Крагујевцу крећу са протестима док нас од прошлогодишње шетње деле штрајкови у Фијату, Гоши, Горењу, и тако даље. Са мањим или већим учинцима они су показали зрелост и снагу да се супротставе кршењу својих права и стану у одбрану интереса својих предузећа и радних места. Студентско-раднички покрет 7 захтева је поносан што је пружио подршку неким од наведених борби. Наставићемо да сарађујемо са радницима и у будућности како би заједничким снагама изградили синдикате и радничке организације које ће прећи из одбране постигнутих права у изградњу праведног друштва које вреднује рад – кажу у студентско-радничком покрету „7 захтева“.

Социјалистички покрет Србије, чији је секретар Драгослав Мршевић, некадашњи председник општинског одбора Социјалистичке партије Србије у Обреновцу, који је са групом присталица напустио СПС и на мартовским градским изборима у Београду наступио на листи Драгана Ђиласа, 1.мај ће обележити у тој београдској општини.

– Положићемо цвеће на бисту синдикалног активисте и народног хероја Боре Марковића и на тај начин дати наш допринос обележавању Међународног празника рада – каже за Данас Драгослав Мршевић. Заједно са члановима Социјалистичког покрета Србије цвеће на бисту Боре Марковића положиће и представници општинског одбора Савеза комуниста Србије (организације настале одвајањем од Комунистичке партије Титовог унука Јошке Броза).

И Маркс 21. са синдикатима

– Заједно са другим снагама ванпарламентарне левице традиционално ћемо се придружити најављеном синдикалном скупу у Београду са намером да наставимо да продубљујемо сарадњу са свима онима у нашем друштву који желе да се боре за снажније синдикално и политичко организовање радника и радница у Србији. Поред 1. маја ћемо током овог месеца ћемо обележити 200 година од рођења Карла Маркса, 5. маја, и одржати конференцију на тему организовања левице у Дому омладине Београда 20. маја – кажу у организацији Маркс 21.