Прочитај ми чланак

Викиликс: Мишковић за мале паре купио „Генекс” и водеће српске политичаре

0

Према депешама америчке амбасаде у Београду, а које је објавио Викиликс, Мирослав Мишковић купио је „Генекс“ имовину у Новом Београду за 3.200 долара по квадратном метру, иако је тадашња тренутна цена стамбене и пословне јединице у тој области износила 4.600 долара по квадратни метар.

Имовина „Генекса“ у Београду продата је на јавном надметању за 148.800.999 евра фирми Мирослава Мишковића „NBG Properties“.

Мишковићева компанија „NBG Properties“ из Београда наступила је на тендеру с америчким „InterContinetalom“ и холандским „IHG Menagementom“, а у надметању је била успешнија од грчке хотелијерске компаније „Lampsa“ и конзорцијума фирми Филипа Цептера и Миодрага Костића.

„Lampsa“ је на тендеру наступила преко своје кипарске компаније „Armini Enterprisses Company“, заједно са грчком компанијом „Starwood Hotel Menagement“, док је други конкурент Мишковићу био конзорцијум у којем су шпанска компанија „Barcelo Hotels&Resorts“ и фирме Филипа Цептера и Миодрага Костића „Aida Asset Association“ из Лихтенштајна и „Global Real Estate&Investment“ из Београда.

Мишковићева фирма је куповином пазарила хотел „Континентал“, „ЦГ апартмане“ и пословни простор, познате као „Генекс апартмани“, тениску халу и енергану, укупне површине 72.225 квадрата.

Хотел „Континентал“ има 31.453 квадратна метра и 6.041 квадрат земљишта, док „Генекс апартмани“ заузимају површину 31.877 квадрата, обухватају резиденцијалне станове и канцеларијски простор и 4.759 квадрата земљишта.

Пословни простор, познат и као „Мала кула“, има 9.892 квадрата, на површини од 937 квадрата земљишта.

Мишковић је тако заокружио комплекс пословних зграда и хотела на Новом Београду, јер се „Континентал“ и „ЦГ апартмани“ налазе одмах поред пословне зграде Мишковићевог „Делта холдинга“ и хотела који тај бизнисмен гради поред ње.

У америчкој депеши од 4. априла 2008. године наведено је да је Мишковић тајкун који са осталим тајкунима у Србији игра веома важну улогу у финансирању политичких партија и њихових кампања како би те странке остале на власти.

Тадашња депеша Амбасаде у САД доноси и то да ће такво мешање, како је наведено у депеши, имати далекосежне последице по Србију, јер ће то бити једна од важнијих ствари која ће Србију успоравати на путу ка уласку у Европску унију.

 

(Правда)