Прочитај ми чланак

Велика пљачка Србије: Уз помоћ ЕУ Албанци нелегално продали 700 српских предузећа

0

kosovo-imovina_620x0

(Вечерње новости)

Из канцеларије за КиМ најављују да ће питање државне имовине у јужној покрајини бити део бриселског договора. Уз препоруку ЕУ у 58 кругова приватизације на Космету нелегално продато 700 предузећа у власништву Србије.

Српска имовина на Космету, која је последњих 14 година пљачкана и продавана нелегално и у бесцење, према најавама представника Канцеларије за КиМ, биће ускоро једна од тема бриселског споразума Београда и Приштине. Наиме, опомињући да је приватизација на Космету неприхватљива, јер је спроведена без сагласности Србије, Александар Вулин, директор Канцеларије за КиМ истакао је да власти у Београду интензивно раде како би спречиле наставак нелегалних приватизација српских предузећа и фабрика.

ИМОВИНА 200 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРА

У Привредној комори КиМ истичу да на основу постојеће документације имовина на коју држава Србија полаже право вреди више од 200 милијарди долара. У поменуту суму нису урачуната рудна богатства и земљиште, односно приватна имовина у власништву Срба.
Наиме, осим великог броја непокретности на Космету, више од 1,4 милиона квадратних метара службених зграда, 145.000 квадрата пословних и 25.000 стамбених зграда у државном власништу Србије налази се и око 580.000 хектара пољопривредног, шумског и грађевинског земљишта, док је вредност имовине у приватном власништву непроцењена.

– Приватизација која је проведена на КиМ за нас је неприхватљива, јер се користио искључиво критеријум националности, а не аршини који су прихватљиви за обе стране. То значи да Срби нису учествовали у овом процесу – истакао је Вулин и подсетио да је према резолуцији 1244 СБ УН, Унмику омогућено право располагања имовином на Космету, али му није дата могућност да спроведе приватизацију.

– Питање српске имовине утемељено је у Резолуцији 1244, али је у процесу приватизације та имовина отета и продата по багателним ценама. Нико није спречио нелегална отуђења српске имовине коју је спровела тзв. Косовска поверилачка агенција, а резултате „приватизације“ на Косову не признаје ни Унмик – кажу, за „Новости“, у Канцеларији за КиМ.

Помозите рад Србин.инфо! Да и даље останемо независни, српски, православни, анти-глобалистички сајт.

И док представници Канцеларије истичу да се бриселским споразумом морају наћи механизми за заштиту српске имовине у покрајини, на Косову је обављено већ 58 кругова „приватизације“ у којима је нелегално продато око 700 предузећа у власништву државе Србије.

Од тога се се у касу „Косовске поверилачке агенције“ слило око 600 милиона евра. Непродато односно неприватизовано, према сазнањима „Новости“, остало је свега тридесетак предузећа и то у већински српским срединама у покрајини.

Као један од примера да су фирме продаване и нелегално и у бесцење, из Привредне коморе Косова истичу пример приватизације „Пећке пиваре“. Она је купљена за десет милиона евра, док је њена права вредност десет пута већа! Идентичан је и пример фабрике „Фероникл“ из Глоговца који је продат за 37 милиона евра, иако, по тврдњама стручњака, вреди бар пола милијарде долара.

Суштинско питање, сматрају представници Срба из покрајине, јесте да ли је и како могуће повратити нелегално продату и отету српску имовину?

– Могуће је само ако није неповратно отуђена. Имамо случај приватизације 75 осто ПТК , која је заправо имовина „Телекома“ и ПТТ Србије, а америчке компаније које су купиле на тендеру поменуту имовину још нису потписале купопродајни уговор – истиче Игор Поповић, руководилац одељења за правосуђе у Канцеларији за КиМ.

– Међутим, тамо где није могуће раскинути уговоре о приватизацији, Приштина ће морати да обештети праве власнике и то по хитном поступку и тржишној вредности!

Иначе, предузећа из централне Србије на КиМ имају више од 1.350 објеката, а Фонд за развој Србије има власнички удео у 163 предузећа, вредан 180 милиона евра.