Прочитај ми чланак

УЗ ПОМОЋ ЗАПАДА „УДАРИЛИ“ НА СРБИЈУ: Хрватска повећала тексе уз подршку ЕУ?

0

Одлука Хрватске о повећању износа такси на увоз робе има прилично нелогичности, сматра агроекономски аналитичар Милан Простран.

– Србија нема никаквих разлога да уводи оштре мере осим ако не мора, а изгледа да ће морати иако ће то нама најмање одговарати -истакао је он. 

Фото: Танјуг

Простран је рекао да је ово једна игра између мачке и миша, а како је рекао, плаши се да је Хрватска одлуку донела уз подршку ЕУ. 
 
– У министарствима постоје већ припремљена решења, а ја бих волео да трговински рат нестане – рекао је Простран подсећајући на губитке и штету од граничног рата лани. Како каже, чини се да овај пут хоће да се направи већа штета па да се седне за сто. 
 
А на питање да ли Хрватска на овај начин крши законе, он истиче да она то не чини ако јој то није замерено од стране Брисела. 
 
– Она предузима мере да заштити домаће произвођаче који су веома нервозни и незадовољни стањем пољопривреде у земљи –  рекао је он, додајући да је овај потез због унутрашње потребе. 
 
Простран сматра и да је добро што су министри одржали стастанак , што ће послати писмо Бриселу и што је хрватски министар спреман на разговор. 
 
Он је прокоментарисао и проблем са којим се произвођачи суочавају због суша, истичући да је највећи проблем Србија имала 2000. године када је највише страдао кукуруз и шећерна репа. 
 
– Пуно је година иза нас које нас упозоравају да је клима промењена, и потребно је да се граде системи који су веома скупи – рекао је он.

Простран је закључио да се сада треба питати како помоћи пољопривредницима да уђу у нову годину, ако се не прогласи сушна година, а као неке од могућих помоћи које држава може да пружи ратарима наводи могућност одлагања кредита.

Хрватски министар позвао колеге из региона на састанак

Из хрватског Министарства пољопривреде одговорили су на захтев, који су Хрватској поставиле суседне земље поводом ступања на снагу Правилника о инспекцијском наџору и контроли усклађености воћа и поврћа с тржишним стандардима у Хрватској.

„Правилник о инспекцијском надзору и контроли усклађености воћа и поврћа с тржишним стандардима има за циљ искључиво бољу заштиту потрошача. Стога су Правилником уведени инспекцијски наџор и контрола над већим бројем врста воћа и поврћа које се увози из трећих земаља. У складу с тим је прилагођена и висина накнаде за издавање сертификата о усклађености с тржишним стандардима“, наводе из Министарства.

Додају да се овај Правилник односи на све треће земље, те није усвојен с циљем дискриминације роба пореклом из суседних држава. Правилник је уједно и у складу с тржишним стандардима за воће и поврће, који су прописани правним наслеђем Европске уније.

„У сврху образложења наведених аргумената, смиривања непотребних тензија те решавања постојећих несугласица, министар пољопривреде Томислав Толушић разговарао је с колегама министрима из региона те их позвао на састанак у Хрватску следеће недеље“, наводи се.

У Министарству кажу да се инспекција на границама, као и трговина робом између суседних земаља, одвија нормално.