Прочитај ми чланак

Увозни лоби убија српско сточарство!

0

Београд – Саветник председника Привредне коморе Србије (ПКС) за пољопривреду Војислав Станковић оценио је да је стање домаће сточарске производња у јако лошем стању и да држава мора помоћи у обнављању те гране.

Он је рекао да је ситуација у српском сточарству „алармантна“ и истакао да постоји оправдана бојазан да би након завршетка снижавања заштите за увоз из ЕУ српска сточарска производња могла бити десеткована.

„Постоји сасвим оправдана бојазност да ће увоз у значајној мери још више погодити сточарску и производњу меса и млека и да ће у високом степену смањити домаћу производњу, да не кажем десетковати“, рекао је Станковић.

Он је подсетио да 2014. истиче етапна фаза снижавања увозне заштите и да ће тада због ниске конкурентности српска сточарска производња, посебно производња млека бити угрожена од високоразвијених земаља које имају и до 10 пута већу продуктивност.

„Држава је сада на потезу и мора радикално да повећа субвенције“, рекао је саветник председника ПКС за пољопривреду и истакао да држава кора да се одреди за модел и политику финансирања пољопривреде.

 

(Бета)