Прочитај ми чланак

УСКРAЋУЈУ ПРAВA РAДНИЦИМA: Газда из Италије, синдикати – ћао!

0

Све више послодаваца у Србији ускраћује радницима основна права. Зец: Без организовања у "Калцедонији", "Голден лејдију", "Купер Стандарду"...

Све више страних инвеститора у Србији забрањује синдикално организовање, онемогућава раднике да оснују своја удружења и заједнички заступају своје интересе. Осим „Јуре“ и „Геокса“ постоји још низ предузећа у којима се не поштују основна радничка права, каже за „Новости“ Злата Зец, извршни секретар Уједињеног гранског синдиката „Независност“.

– Нашим људима није дозвољено да се организују ни у „Купер стандарду“, „Калцедонији“, фирми „Голден лејди“… – каже она.

НЕМЦИ И AМЕРИКAНЦИ ЗA ПОХВAЛУ

Ранка Савић из AСНС каже да треба похвалити немачке и америчке компаније у којим све функционише савршено. Такве су, рецимо, „Бош“ и „Леони“.
– Постоје колективни уговори и социјални дијалог – каже наша саговорница.
– То су послодавци код којих постоји синдикална традиција. На пример, у „Леонију“ стоји сандуче у које се убацују примедбе радника, па пословодство једном месечно разматра проблеме.

– Интересантно је да су то већином италијанске газде који код нас не дозвољавају оснивање синдиката, иако су у њиховој држави они веома јаки.

Нељудско поступање послодаваца према радницима постало је пракса у Србији, а осим застрашивања отказом, вечитих уговора на одређено и минималних плата, сада понегде и ношење пелена и ограничавање времена за коришћење тоалета постају уобичајени. На удруживање ради заједничког наступа је готово па немогуће и помислити.

Наша саговорница наводи да се, рецимо, у бившој фабрици ИМТ-а у Бољевцима врата погона закључавају и свако ко жели у тоалет мора да тражи дозволу, а постоје послодавци који дозвољавају одлазак у тоалет само на паузи.

– У 21. веку је синдикално организовање постало немогуће и у ЕПС-у – тврди она.

– Тамо се признаје само један синдикат, и то онај који се финансира из заједничке касе.

И у другом репрезентативном српском радничком удружењу, Савезу самосталних синдиката, тврде да је радницима све теже да се организују пошто газде то не дозвољавају, што је директно кршење закона.

Ранка Савић, председница Aсоцијације слободних и независних синдиката Србије, каже да постоји забрана синдикалног организовања у свим малим и средњим предузећима где је запослено највише 50 људи, као и у занатским радњама и услужној делатности.

– Уништен је, рецимо, јак синдикат у смедеревској фабрици „Милан Благојевић“, у фирмама Мирослава Мишковића радници не смеју ни да помисле на оснивање, а у „Делта транспорту“ није постојао ни 24 сата. Нема синдиката ни код човека који је део социјалног дијалога, председник Удружења послодаваца Србије и члан СЕС-а, Небојше Aтанацковића, који има неколико фирми без удружених радника – каже Ранка Савић.