Прочитај ми чланак

УДАРАЈУ НА НАРОД, ТАЈКУНЕ НЕ ДИРАЈУ: Плене и половне машине за веш

0

novi-sad-1659-mileva-milojevic--foto-nenad-mihajlovic_f

Уместо некретнинама, Новосађани дуговања плаћају намештајем, уметничким сликама, зидним сатовима.
Милева Милојевић једна од Новосађанки која је изгубила спор и све што је имала.

На порталу Добош нуди се имовина која због дуговања мора бити продата. Међу Новосађанима којима су због дуга заплењене ствари је Милева Милојевић. Изгубила је спор и остала без стана и ствари.

– Сва имовина ми је одузета, комоде, плакар, шпорет, кухиња, кревет на којем сам лежала, сто и столице. Остала сам без свега што је некада чинило мој живот и сада сам бескућник. Боравим мало код једне, а потом код друге ћерке – каже Милојевићева.

Станови се тешко продају

Иван Маневски каже да портал бележи пораст огласа, али пад продаје некретнина.
– Некретнине су дуго на порталу јер људи немају новца да их откупе. Међутим, друге ствари чија је цена знатно нижа, брзо нађу новог власника – каже Маневски.

Она је почетком 2000. уплатила инвеститору део новца за стан и уселила се.

Међутим, после неколико година инвеститор је покренуо судски поступак јер није платила цео износ. Милева је изгубила спор, остала је без стана, а судски изврштељи су јој запленили сав намештај у стану.

– Жалила сам се и чекам одлуку суда, да видим да ли ће ми вратити ствари или их продати – каже она.

Продавци оглашених ствари на сајту Добош су у већини случајева банке, што потврђује да су некретнине изгубили они који нису у могућности да плаћају дуговања. Нуди се све, па и сат с клатном, а цена му је 28 евра, затим слика мртве природе за 57, веш-машина за 80 евра, електрична машина за млевење меса процењена на 52 евра.

– Број, раст и структура јавних продаја свакако може бити један од индикатора економског стања, што је и показало истраживање нашег портала, које преко јавних продаја повезује утицај економске кризе на само финансијско тржиште. Више јавних продаја означава немогућност грађана да отплаћују дуговања – каже Иван Маневски, директор портала Добош.

Док с једне стране људи остају без ствари, други јефтиније могу опремити стан.

– Када смо супруга и ја купили стан, нисмо имали новца да га комплетно опремимо па смо трагали за најбезболнијим решењем. Зато смо одлучили да купујемо половне ствари, а једна од могућности је и трговина на порталу Добош. Купли смо сто и шест столица за свега 1.500 динара – каже Илија Драгић.

(Блиц, фото: Ненад Михајловић)