Прочитај ми чланак

ТС: Србија и даље високо корумпирана земља – држи 71. место међу 168 држава

0
Илустрација (Фото: okradio.rs)

Илустрација (Фото: okradio.rs)

СРБИЈА је са индексом перцепције корупције 40 и даље високо корумпирана земља и налази се на 71. месту од 168 земаља, саопштила је данас Транспарентност Србија на представљају Индекса перцепције корупције за 2015. годину.

Србија је поправила положај на листи будући да је у прошлогодишњем извештају са индексом перцепције корупције 41 била на 78. месту, али је тада број земаља био већи 175, истиче се у извештају ТС, у којем се наводи да је Србија, као и у претходних 15 година, сврстана у земље с веома распрострањеном корупцијом.

„Овакав резултат тешко може бити изненађење када се ни основни стратешки документи за сузбијање корупције – Национална стратегија и Акциони план из 2013. године не спроводе доследно – а нема одговорности за кршење прописаних рокова и обавеза“, наводи се у саопштењу.

Србија је иза свих чланица ЕУ, док су у региону иза Србије само Босна и Херцеговина (76. место и скор од 38), Албанија (88. место и скор 36) и Косово које је дато засебно и налази се на 103. месту са скором 33.

„Ми уместо 41 поен за 2014. годину, сада имамо 40 од 100 поена за 2015. годину. Од 2012. године имамо стагнацију индекса перцепције корупције. Ми смо у овом тренутку бољи, јер је седам земаља мање обрађено“, казао је председник ТС Владимир Гоати на конференцији за новинаре.

На представљању Индекса перцепције корупције за 2015. годину у Београду, Гоати је оценио да је „корупција отпорно зло“ и да су за борбу против ње потребне читаве генерације.

„Све земље где смо и ми, где је индекс корупције испод пет, те земље се сматрају, нажалост, хронично коруптивним. Сад смо ту ближи афро-азијским земљама, него скандинавским и западноевропским. Тај жар политичара да брзо реше проблем резултирао је у неким масовним акцијама“, али без већих ефеката, навео је Гоати и додао да је борба против корупције дугорочна и системска борба.

Програмски директор ТС Немања Ненадић подсетио је да је по индексу перцепције корупције најбољи резултат 100, док је најгори нула.

Он је навео да су од Србије на пример боље рангиране Турска и Бугарска, а горе Еквадор, Панама и Тринидад.

„Оне земље у којима грађани тврде да су давали мито, често су међу земљама које су лоше оцењене када је перцепција корупције у питању. Перцепција, дакле, није само перцепција“, казао је Ненадић.

Он је новинарима рекао да истраживања на основу којих се индекс перцепције корупције сачињава не показују битне промене ни на боље ни на горе када је у питању Србија.

„Ми можемо говорити о стагнацији која траје већ осам година, имајући у виду да је борба против корупције високо рангирана на листи политичких приоритета, да постоји интересовање и у земљи и од релевантних међународних актера да буде ефикаснија“, казао је он.

Он је подсетио да је 2012. године промењен начин оцењивања индекса перцепције корупције, али да без обзира на то, од 2007. године постоји константа и нема битнијих промена када је реч о рангирању Србије.

Како оцењују у ТС, овакав резултат тешко може бити изненађење када се ни основни стратешки документи за сузбијање корупције Национална стратегија и Акциони план из 2013. године не спроводе доследно, а нема одговорности за кршење прописаних рокова и обавеза.

Златко Минић из ТС-а рекао је данас на конференцији на новинаре да је та организација позвала да се коначно формира Надзорни одбор у Скупштини Србије, који има веома важну улогу у праћењу понашања учесника предизборне кампање.

„То је тесно повезано и са оним на чему ми инсистирамо годинама. Од када смо 2012. и 2014. године радили мониторинг кампање и утврдили колико функционери злоупотребљавају функције и појављују се на отварању семафора, пешачких прелаза…“, казао је он.

Минић је додао да би Надзорни одбор имао значајну улогу у указивању на такве неправилности, али да постоји још један механизам.

„Ако функционери неће тога да се одрекну, ако медији неће или не смеју да на други начин третирају те њихове злоупотребе, РЕМ би могао да пропише начин праћења и то би могло да се ради без преношења живих снимака и изјава са таквих манифестација“, казао је он.

Подсетимо, на челу листе је Данска (91 поен), а зачеље деле Северна Кореја и Сомалија са по осам поена.

Индекс се иначе сачињава на основу процена стручњака, представника институција и пословних људи, из истраживања које спроводе међународне организације.

Бета