Прочитај ми чланак

Сумануте инвестиције, куповина медија за режим: Стрмоглави пад вредности Телекома

0

Иако је тешко утврдити његову тржишну цену, последњих година вредност Телекома је у константном паду. Погоршање финансијских показатеља те компаније у 2019. стручњаци објашњавају тзв. великим инвестицијама из великог дуга. Питање је да ли ће све компаније које је Телеком купио у последње две године донети новац. Из Савета за борбу против корупције упозоравају да је пословање те компаније потпуно нетранспарентно.

Ако позовемо прошлост, без грешке на централи, крајем те 2015. Влада саопштила да не продаје Телеком, цена незадовољавајућа, а и, како је то проценио тадашњи премијер, долазе боља времена.

„Уверен сам да Србија може да има телекомуникационог оператера који за четири године може да вреди више него данас“, рекао је Вучић 11. децембра 2015.

Тада је незванично за нешто више од 70 одсто Телекома нуђено 1,2 милијарде евра, а према данашњим стручним проценама највиша цена за 100 одсто компаније је 875 милиона евра.

Међутим, један од директора Телекома Владимир Лучић процењује да ће за две године та фирма вредети четири милијарде евра.

„Мислим да су шансе да се Телеком прода по некој цени која је била пре ове кризе, па чак и пре неколико година, изузетно мале, а да не причамо о вредовању од 2006, 2007. када је могао да се прода за три, четири, пет милијарди евра….тај филм никада нећемо гледати“, оцењује берзански стручњак Ненад Гујаничић.

А у „филму“ у коме тренутно игра, Телеком се несумњиво налази у улози стрмоглавог пада вредности.

Када се званични профит од 410 милиона евра коригује за утицај примене нових рачуноводствених стандарда, он се значајно умањује, што значи да је у 2019. Телеком профитирао само пет милиона евра више него претходне године. С друге стране, на капиталне инвестиције потрошено је дупло више новца него 2018. иако је дуг те компаније од 2017. порастао за чак 756 милиона евра.

„Нека чоколада која се даје спортистима на коју се каче сви у овој земљи јер када имате тако озбиљну фирму која се бави тако неозбиљним стварима она ће на крају да купи Коперникус, то може да купи приватни власник, али цела прича је политички заснована и мирише на пропаст“, сматра професорка Економског факултета Даница Поповић.

„Овде је упитан кавалитет тих улагања и може се рећи да су прилично пренапумпане те аквизиције и може се рећи да се та очекивања о брзом исплаћивању тих аквизиција не стоје“, каже Гујаничић.

Иако би са пословањем државног предузећа требало да буде упознат сваки кутак Србије, у Савету за борбу против корупције кажу да је извештај државног ревизора нешто открио, али да и даље јавност ништа не зна.

„Пословање Телекома је потпуно нетранспарентно, сакривати нешто од државе која је власник и која очигледно не контролише Телеком и од акционара, а то смо ми је недозвољено, уствари научили смо да Телеком не примењује законе“, изјавила је Јелисавета Василић.

Телеком већ пуних осам година одбија излазак на берзу где би се јасно видела његова тржишна вредност. Значи ли то, питају се стручњаци, да Влада не жели да види његову праву цену, тј. да не жели да види или жели да сакрије праву цену пословних одлука те компаније.