Прочитај ми чланак

СТОП за лажи на амбалажи

0

679159_11_ff

Пракса рекламирања производа којим се потрошачи доводе у заблуду ускоро одлази у историју и у Србији.

Правилник којим ће бити забрањено истицање порука на прехрамбеним производима попут “снижава холестерол“, “за здраво срце“, “подстиче раст деце“ требало би да буде усвојен до краја године. Кажњавање оних који не поштују нова правила, међутим, неће почети одмах јер је произвођачима дат период од 18 месеци за прилагођавање.

– Лекови лече и то је дефинисано Законима о лековима, а храна и додаци исхрани налазе се у подручју Закона о храни и на њима је изричито забрањено истицање лековитих својстава, превенције и лечења болести људи – објашњава за “Блиц” Даница Зарић, директорка института “ИХИС Нутриционизам” и уједно један од чланова радне групе Министарства здравља која је писала правилник о нутритивним и здравственим изјавама.

У пракси то значи да се у рафовима више неће продавати вода која зато што садржи магнезијум или калцијум “чува крвне судове или срце”, “јача имуни систем” или пак “лечи” на било који други начин. Нутрициониста Бранка Мирковић за “Блиц” каже да је то класично довођење у заблуду потрошача.

Да би на производ ставили етикету да лечи, ви за то морате имати доказ
– Ти минерали или витамини су у тако минималним дозама да се та вода не може сматрати лековитим. Колико треба да попијете воде да би се десило нешто од наведених лековитих дејстава? Оно што је најстрашније јесте то што су се управо због тих нетачних изјава купци опредељивали за неке од њих. Да би на производ ставили етикету да лечи, ви за то морате имати доказ – каже наша саговорица.

Бројни су примери нетачних декларација на прехрамбеним производима и оне ће убудуће бити забрањене. Изјава да пробиотик утиче на рад црева или имуног система мораће да буде скинута са јогурта. На њему ће моћи да стоји само “живе јогуртне културе доприносе лакшој пробави лактозе”. Ни сокови који имају заслађиваче, а на њима пише “без шећера” више неће моћи да се продају са том етикетом.

– Правилник је прилагођен стандардима ЕУ и Србија ће од њих преузимати здравствене изјаве које на основу доказа одобрава Европска комисија ЕФСА – наводи Зарићева и додаје да је потписник правилника Министарство здравља.

Прилагођавање термина

– Изјаве да јод превенира рак или да утиче на интелигенцију деце и одраслих, мораће да се преформулишу у једну од одобрених изјава за јод попут “доприноси нормалној производњи хормона” или “нормалној функцији штитне жлезде”. На производима који сликом или речју указују да се ради о дечјем производу моћи ће да се нађе само 11 одобрених изјава и то ако садржи протеине, гвожђе, јод, фософор, витамин Д, калцијум, алфа линоленску киселину и ДХА киселину у тачно одређеној концентрацији – наводи неке од примера Даница Зарић.

Извор: Блиц