Прочитај ми чланак

СТОП ДУЖНИЧКОМ РОПСТВУ – следи радикализација протеста

0

Удружење грађана задужених у швајцарским францима ЦХФ Србија, поднело је додатну документацију Врховном касационом суду. Један од чланова Удружења већ пети дан штрајкује глађу испред зграде суда. И док швајцарска валута јача, због чега грађани плаћају астрономске рате кредита, њихово стрпљење слаби. Зато најављују нову радикализацију.

Као у ланцима – тако описују своју ситуацију чланови удружења ЦХФ Србија, који већ пети дан проводе у шаторима испред Врховног касационог суда, како кажу, захтевајући правду која је најављена, а није испуњена. Без обзира на то, напомињу да се неће предати.

„Већина људи се није надала да ћемо уопште да опстанемо после четвртка. Данас је понедељак и ми не идемо одавде, него нас је све више и више. Професор Ивица Стојановић, који штрајкује глађу од четвртка, од 18 часова је све лошије и лошије“, каже Сања Вујановић из ЦХФ Србија.

Недуго након ових речи, по професора Стојановића стигла је хитна помоћ, због нарушеног здравственог стања.

Такве слике ће се наставити, упозоравају у удружењу ЦХФ Србија, јер следи радикализација протеста, која ће трајати докле год их надлежни буду игнорисали.

„Потпуна радикализација значи да ће нас више овде ступити у масовни штрајк глађу, тако да, ако господа из ове зграде су спремна да им људи умиру на степеницама, то ће и да имају“, додаје Вујановић.

Грађани немају времена за чекање, упозорава адвокатица удружења ЦХФ Србија Јелена Павловић. Каже, већ годинама се чека решење, по које би ишли чак и до Стразбура, само када добили прилику за то. „Кочи нас пребацивање лоптице, дакле, овде суд мисли да треба то да решава Влада, Влада мисли да решава суд и тако се они већ четири године пребацују, а грађани се за то време избацују из станова и дешавају се озбиљни, врло несхватљиви социјални проблеми“, наводи.

За председника Александра Вучића, познато је ко је узрок проблема. Зато је, каже Вучић, лицемерно ко протесте задужених грађана подржава и додаје да није он одговоран.

„Али да тај штрајк подржавају људи који су их увалили у те проблеме, људи у чије време су они узели те кредите у швајцарским францима, и то зато што су видели државне функционере који хвале кредите у швајцарским францима… Па нисам ја узимао кредит у швајцарским францима и то сликао се пред камерама и говорио људима узимајте кредите у швајцарским францима“, рекао је Вучић.

У ЦХФ Србија одговарају да су позвали све политичке партије да се солидаришу, и из власти и из опозиције, јер нису политички опредељени и зато им није јасно шта је председник заправо хтео да каже.

„То је исто као кад се пацијент разболео, лекар је један га преузео, тај лекар је рецимо отишао у пензију или отишао на друго радно место и сада следећи лекар који дође неће то да решава. Шта то значи“, пита Вујановић.

ЦХФ Србија послала је јутрос захтеве за хитан састанак на три адресе – председнику Вучићу, премијерки Брнабић и министру финансија Малом. Четврту адресу, ону у Немањиној (Врховни касациони суд), наставиће да блокирају.

На сва три улаза у зграду Врховног касационог суда данас странкама и запосленима неколико сати није био дозвољен пролаз, док демонстранти нису одлучили да их ипак пропусте.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!