Прочитај ми чланак

Стижу нови порези на имовину, колико ћете више платити

0

Грађани Србије почели су да добијају решења за наплату пореза на имовину за 2021. годину. Свима њима, без обзира на то из којег града долазе, заједничко је то што ће се изненадити ценом коју ће платити.

Порези на имовину за 2021. годину почели су да пристижу у београдска домаћинства, а они који нису добили за сада порез могу то да очекују у наредних неколико дана. Генерално, порез је поскупео на нивоу целог града, али локалне самоуправе, односно општине, имају право да повећају цену мимо основице.

Обично се то правда растом цена некретнина на тржишту, али по речима пореских саветника, то је углавном изговор како би се прикупило више новца – раст цена некретнина не диктира увек и цену пореза на имовину.

Порески стручњак Ђерђ Пап рекао је за Нова.рс да се порез на имовину утврђује на основу квадратуре коју власник поседује и одлуке локалних самоуправа, конкретно о тржишној вредности некретнина.

„Локална самоуправа доноси одлуку о тржишној вредности некретнина по зонама. У свакој тој зони се утрђује вредност некретнина која се множи квадратуром и са стопом која се није мењала претходних година. Ако неко добије другачији порез него претходних година, то значи да су неке општине мењале цену тих пореза, односно тржишну вредност некретнина“, рекао је за Нова.рс Ђерђ Пап.

Када је реч о београдским општина, порези расту пропорционално зони у којој живите, па ће становници прве и друге највише испаштатати новим поћењем, док ће процентуално најмање трпети они из седме или осме зоне, а било је и општина у којима је дошло до смањења пореза.

Чукарица, делови Новог Београд, Земун, стари део Београда, Бежанија – повећање од пет до шест одсто

Грађани који живе на Чукарици (Улица Благоја Паровића, Зимоњићеве, Кнеза Вишеслава) платиће порез на имовину за свој стан шест одсто више него у 2020. години. Када је реч о Новом Беоргаду, то важи за простор око улица Омладинских бригада, Јурија Гагарина, Александра Дубчека, као и булевара Михајла Пупина. Све ове локације, али и бројне друге улазе у нови обрачун пореза који ће бити скупљи за пет одсто.

Овај проценат директно је пропорционалан цени квадрата некретнина у Београду, која је на на поменутим локацијама 2020. била 190.091 динара, а 2021. 199.943 динара.

Нове промене у порезима на имовину конкретно значе, да ћете за стан на Новом Београду, који има 38 квадрата платити по тржишној цени квадрата добити порез на наплату од 7.517 динара. Само годину дана раније, порез за исти стан износио је 7.067 динара.

Нови намети погодиће и становнике старог дела Београда, конкретно локација од ушћа Топчидерске реке, па даље обалом Дунава, па све то Панчевачког моста. То укључује Булевар Деспота Стефана, улице Старине Новака, Војводе Бране, Господара Вучића, али и бројне друге попут Војводе Степе, Јове Илића, Булевара ослобођења, Милана Благојевића Шпанца, Драјзерове…

Звездара, Палилула, Раковића, Вождовац – повећање од 3.6 одсто

Грађани на општини Звездара, конкретно мештани улица Драгослава Среовића, Оштрељске, Јованке Радаковић платиће порез на имовину за свој стан 3.6 одсто више него претходне године. Исто важи за мештане који живе на Палилули у Улици Саве Ковачевића, Грге Андријановића.

Цена квадрата у овим општинама била је 2020. године 89.163 динара по квадрату, а већ 2021. 92.425 динара, што се одразило и на порез у овим општинама. То практично значи да сте за стан од 50 квадрата 2020. платили порез од 8.024 динара, а 2021. 8.318 динара, што је више од 300 динара.

Ново повећање пореза за свој стан платиће и станари Борске, Баштованске, Пере Велимировића, Патријарха Димитрија, Пожешке, Патријарха Јоаникија и бројних других улица.

Обреновац, Лазаревац, Младеновац – повећање пореза од један одсто.

Када је реч о становницима у Гроцкој, Барајеву, Младеновцу, они ће плаћати нешто мањи порез него у 2020. године.

Евидентно је да је порез повећан одлукама локалних самоуправа, те су спорна повећања одлука локалних самоуправа. Недавно је градска секретарка за јавне приходе Виолета Нићифоровић рекла да већина Београђана неће имати значајније повећање пореза на имовину.

„Незнатно повећање пореза биће за станове и гараже зато што се у промету њихове цене повећавају. Постоје зоне где ће бити смањење пореске основице јер су просечне цене квадрата ниже. На све то треба додати да ће основица бити мања за један посто по основу старости објекта“, рекла је Нићифоровић недавно.

Нови Сад – Поскупљење од 3 до 4 одсто

И у овом граду, због скока цене некретнина, износ увећања пореза ће бити разнолик. Наиме, тржишна цена станова, који се налазе у првој зони, порасла је за 3.5 одсто, у другој 3,80 а у трећој 4.93 одсто. Из новосадске градске управе кажу да иако су у неким зонама цене значајно порасле, стопа у овој локалној самоуправи није мењана од 2013. године, па ће већина грађана бити оптерећена са незнатно увећаним износима.

„За стан од 50 квадрата, који је изграђен пре 10 година, у првој зони, прошле године је порез плаћен 9.806 динара а у 2021. години то је 10.038 динара, што је 231 динар више. Код новоизграђених станова, максимално повећање пореза на имовину износи 373 динара на годишњем нивоу, и то у првој зони“, наводи се у саопштењу.

Чачак – Како изаћи на крај

Грађани Чачка шокирани су новим поскупљењима пореза на имовину и кажу да је то само једна кап, која је прелила ионако препуну чашу у условима пандемије коронавируса, затварања у кућама и истичу да не знају како да изађу на крај са силним обавезама које им држава и локална самоуправа намећу.

Према речима начелника службе за локалну пореску администрацију, Дула Савковића, поскупљење се бележи код пореза на имовину за станове. Прошле године та сума је била у првој зони 80.361, 97, а ове је 82.390, 86 динара, у другој је са 80.064, 91 скочила на 81.947, 39 РСД, у трећој је са 82.537, 92 порасла чак на 86.719, 89, у четвртој са 69.119, 82 отишла на 77. 990, 46, док се у петој бележи пад са 65. 464, 45 на 26.386, 37 динара, казао је он. На наше питање на основу чега се износ утврђује, он каже да се у обзир узима продаја станова, а уколико до ње не дође утврђује се првом следећом ценом.
Бојана Каровић има стан површине 64 метра квадратна у Чачку, у другој зони и каже да на годишњем нивоу плаћа око 8000 динара пореза на имовину.

„Сматрам да је то велики намет имајући у виду услове у којима живимо. Цене ненормално расту, ја и супруг смо запослени, имамо сина, али једва излазимо на крај са обавезама, као и већина Чачана. Док платимо рату за кредит, јер смо стан купили пре неколико година, затим дечак иде у вртић и ту издвајамо око 9000 динара месечно, треба се прехранити…За ову годину још нам није стигло решење, али знам да су из године у годину све веће обавезе. И то нам је превелика ставка“, рекла је она за Нова.рс.

Четворочлана породица Марић поседује стан у првој зони, површине 55 м2, али ни њима још увек није стигло решење за порез на имовину за текућу годину.
„Прошле године тај износ је био око 12.000 динара, али морамо да напоменемо да ми нисмо пријављени на тој адреси. Због тога плаћамо накнаду за луксуз, али се питамо какав је то луксуз будући да нас четворо живимо у 55 метара квадратних. Стицајем околности пријављени смо у селу код родитеља, али и то је велики износ за ту квадратуру“, оцењују Марићи за наш портал и истичу да су генерално грађанима намети све већи, а џепови све плићи.

Иначе, порез на имовину је изворни приход града Чачка, он остаје градској каси и није део пореског захватања који се уплаћује у републички буџет одакле се само део враћа локалној самоуправи где је убран. Служи за комунална инвестирања попут изградње и обнове саобраћајница, вртића, школа, здравствених установа, спортских објеката, а одлуку о висини доноси Градско веће.
Крагујевац – Нагађања
Локална самоуправа у Крагујевцу, од ове године повећала је пореску стопу на имовину физичких лица, па ће тако порез на имовину, грађани плаћати за 33 одсто више у односу на прошлу. Међутим, решења још увек нису достављена на кућне адресе, па Крагујевчани нагађају колико ће им за ову годину бити разрезан порез.

Дејан Тршић из крагујевачког насеља Шумарице, до сада је порез на кућу од 85 квадртата у четвртој градској зони плаћао око 2.000 динара. Каже да је простом математиком израчунао да ће му увећање бити око 600 динара и да му ’’није проблем да плати’’, али очекује и да локална самоуправа ’’узврати’’ ово поскупљење.

’’Свестан сам да порез мора да се плаћа, могу да поднесем ово поскупљење, али очекујем да нам коначно буде асфалтирана улица. Моја улица је једина неасфалтирана у делу насеља где живим, обећавају нам асфалт скоро 30 година. Сви смо уредно платили разне таксе за грађевинско земљиште где је био ’уцртан’ и асфалт, али још увек газимо блато и разбијамо аутомобиле. Повећање пореза има смисла једино ако видимо да нам се то враћа кроз уређење насеља’’ каже Дејан за Нова.рс.

Повећање пореза за 33 одсто, градска администрација правдала је ’’фискалном консолидацијом и оздрављењем градских финансија’’, најављујући да ће за 90 одсто породица ново пореско решење бити увећано износом до 2.000 динара.

’’То је само 500 динара више по кварталу’’ поручивали су градски званичници, приликом усвајања одлуке о повећању пореза, покушавајући да умире грађане, који су у години пандемије осетљиви на свако поскупљење. Појаснили су и да ће тим повећањме буџет града бити већи за око 140 милиона динара, као и да ће новац бити употребљен за уређење градске инфраструктуре.