Прочитај ми чланак

Стиже јесен тешких поскупљења: Ево шта тачно поскупљује већ од 1. октобра

0

Данас званично почиње јесен, а осим промене времена, ова јесен донеће грађанима Србије и промене у кућном буџету, јер ће многи производи који се користе свакодневно да поскупе – од струје и гаса, преко кафе и меса, па до тоалет папира и огрева.

Иако су потрошачи већ навикли да цене само расту, да су основне намирнице прескупе, и да нико не зна какво ће бити стање на рафовима када следећи пут оду у продавницу, ова јесен још значајније ће снизити животни стандард просечног човека у Србији, јер ускоро креће прави талас поскупљења.

Прве на реду су акцизе које ће од 1. октобра бити веће за осам одсто.

Акциза је заправо државни намет који се обрачунава на нафтне деривате, дуванске прерађевине, течности за пуњење електронских цигарета, алкохолна пића и кафу.

А због веће акцизе – неће поскупети само кафа и цигарете, већ све.

Гориво

Због повећања акциза на нафтне деривате за осам одсто, од окотбра ће поскупети гориво, потврдио је Небојша Атанацковић, почасни председник Уније послодаваца.

Гориво је већ сада за већину возача прескупо, јер литар дизела кошта 211, а бензина 192 динара.

А онда и све остало…

Како је гориво један од саставних елемената за одређивање цена, јер улази у производњу готово свих производа и услуга, сасвим је логично да ће скупље гориво покренути прави талас поскупљења.

“С поскупљењем горива, прво поскупљују транспортне услуге, то је ‘број један’. Шпедиција, транспорт, саобраћајне услуге, то је прво на удару када говоримо о поскупљењу нафте и нафтних деривата”, рекао је недавно за “Нову” економиста Саша Ђоговић.

Међутим, то је прво на списку.

“Цена горива утиче и на формирање цена производа широке потрошње, а наравно, може да се одрази и на цене на зеленој пијаци, јер и произвођачи користе гориво да превезу своју робу”, рекао је Ђоговић.

Скупљи енергенти

Од 1. новембра поскупљује и гас, и то за 10 одсто. Тако ће просечна цена природног гаса за све купце који имају право на јавно снабдевање износити 5,02 динара по киловат сату, укључујући порезе и таксе.

Истовремено, поскупеће и струја, и то трећи пут од почетка године.

Домаћинство које је до сада трошило 350 киловат-часова струје, плаћало је између 1.958 и 4.780 динара, у зависности од тога да ли је електричну енергију трошило у јефтинијој или скупљој тарифи.

Након новембарског поскупљења од 10 одсто, рачуни ће бити између 2.035 И 5.045 динара. Међутим, треба имати у виду да ће рачун од 2.035 динара за 350 киловат-сати платити оно домаћинство које је струју користило само ноћу, у јефтинијој тарифи, али то је, наравно, немогуће.

Дакле, рачун који је некада био 4.780, од новембра ће бити шест одсто већи. Разлог што рачун неће бити 10, већ поменутих шест одсто већи је тај што у кончани износ који потрошачи плаћају не улази само цена утрошене електричне енергије, већ и неколико других ставки чија је цена остала непромењена. Тако у крајњи износ улазе обрачунска снага, која у нашем примеру одобрене снаге од 2,3 кошта 124,79 динара, трошак гарантованог снабдевача од 145,22, накнада за повлашћене произвођаче која се плаћа 0,801 динар по утрошеном киловат-часу, као и накнада за унапређење енергетске ефикасности која се по једном киловат-сату плаћа 0,015 динара, а ту су акциза од 7,5 и ПДВ од 20 одсто, као И такса за јавни медијски сервис од 299 динара.

Поскупљење струје изазива домино ефекат

Ако поскупи струја и за привреду, што се досад дешавало истовремено кад и струја за потрошаче, то ће покренути прави домино ефекат поскупљења.

На највећем удару биће они производи у чију производњу улази велика количина струје.

Једна од таквих група су пекарски производи, дакле хлеб, бурек и остала пецива. То није једина храна која би могла да поскупи, а на листи су и месо, риба, замрзнуто поврће и воће, јер су хладњаче такође велики потрошачи струје.

Осим хране, на списку поскупљења могли би да се нађу и сви они производи који у продавнице до потршача долазе из погона за производњу пелета и папира.

Дакле, од хране, преко огрева, до тоалет папира – све је на удару поскупљења.

И свињска куга утиче на поскупљења

Као што су најавили из Привредне коморе Србије, свињско месо поскупело је у септембру. На то поскупљење утицала је појава афричке куге свиња, али и то што је месо које увозимо из Европе поскупело 40 одсто.

Међутим, из ПКС је стигло још једно упозорење.

Према речима Бојана Станића из сектора за стратешке анализе ПКС, раст цена свињетине погураће нагоре и цене других врста меса, јер ће се оне користити као замена за свињетину.