Прочитај ми чланак

Српски “мерцедес“ за Хрвате и Румуне

0

autobus

Стручњаци немачког гиганта „Мерцедеса“ задовољни су, крајем прошле недеље, напустили погоне земунског „Икарбуса“ после треће, завршне контроле новог аутобуса који је недавно представљен јавности на Београдском сајму.

То значи да ће заједнички производ наше и штутгартске фабрике ускоро моћи да се испоручи и првим купцима, потврдио је „Новостима“ генерални директор „Икарбуса“ Александар Вићентић.

– Наредних дана очекујемо потписивање једног значајнијег уговора са домаћом компанијом, али вам још не могу саопштити детаље – каже Вићентић.

Први човек земунске фабрике каже и да је интересовање из иностранства велико јер аутобус који на себи има амблем „Мерцедеса“ а кошта око 135.000 евра једноставно нема конкуренцију у својој категорији.

– Купци из Хрватске и Румуније су имали додатни захтев да се у нови аутобус уграђује мотор са „еуро 6“ нормом, која ће тек од наредне године бити обавезна у земљама ЕУ, што је сасвим разумљиво – објашњава директор „Икарбуса“.

– Успели смо да и тај „проблем“ решимо, па ћемо крајем године кренути у реализацију овог посла.

Колико ће аутобуса бити поручено из Хрватске и Румуније, засад директор Александар Вићентић није желео да открије, али је јасно да ће, уколико „Икарбус“ успе да испоштује рокове испоруке, стизати нове „профактуре“.

ЈАК ИЗ КРАГУЈЕВЦАУговор о пословно-техничкој сарадњи фабрике „Застава камиони“ и кинеске компаније ЈАК требало би да буде потписан средином наредног месеца у Кини, а прва теретна возила би требало да сиђу са трака у октобру. Потписивању уговора претходиће одлазак групе стручњака и радника „Заставе камиона“ у седиште ЈАК, у граду Анши, где ће се обучавати за склапање и производњу кинеских теретних возила. У првој фази, у фабрици „Застава камиони“ склапаће се један од лаких ЈАК камиона, највероватније Н75. У другој фази ће се повећавати учешће „Заставе“ и потенцијалних домаћих добављача у склапању кинеских возила, док је у трећој предвиђено формирање заједничке компаније, са седиштем у Крагујевцу.

Формирање нове власти у Београду, као и недавне поплаве утицале су на пролонгирање преговора „Икарбуса“ са челницима главног града и ГСП око измене прописа по којима се градски саобраћај може обављати само са нископодним аутобусима, што одмах аутоматски елиминише ново земунско возило које је само до других врата нископодно.

У „Икарбусу“ очекују да се и ови преговори врло брзо окончају, и то позитивно по њих, што би значило и почетак веће серијске производње и упошљавање свих досадашњих 280 радника али и 150 нових.

После успешних преговора током 2013. између „Мерцедеса“ и „Икарбуса“ о повратку Немаца у ову фабрику после 17 година, прва шасија је испоручена у Земун 13. јануара ове године.

Радећи у три смене, у „Икарбусу“ су успели да 13. марта, уз присуство Александра Вучића, тада првог потпредседника Владе Србије, и немачког амбасадора Хајнца Вилхелма свечано представе возило јавности. Аутобус „ИК 112 ЛЕ“ је, каже технички директор „Икарбуса“ Петар Балтић „лоу ентри соло“ градски аутобус, комбинација нископодног и средњоподног аутобуса, капацитета 100 путника, са 35 седишта.

Аутобус је прилагођен приградским линијама и лошијим путевима и јефтинији је од нископодног.

ФАП ДАНАС ДОГОВАРА САРАДЊУ СА ФИНЦИМА

Детаљи споразума финске фабрике „Сису“ и прибојског ФАП о будућој пословно-техничкој сарадњи требало би да буду познати данас, потврђено је „Новостима“, незванично, из пробојске фабрике.

Преговори са финским произвођачем камиона трају више месеци, а недавно су обављени и разговори у Влади Србије. Финци су, како „Новости“ сазнају, желели да преузму фабрику, али без нагомиланих дугова. Какав је договор постигнут, кажу у Прибоју, биће саопштено данас. Према ранијим наговештајима, финска компанија би у некадашњем прибојском гиганту и производила неко од својих специјализованих возила типа „полар“, које има широку примену у најекстремнијим условима и која представља велики извозни адут овог предузећа. То возило је нашло примену и у неколико армија у Европи, и сматра се једним од најбољих у својој категорији. Прибојска фабрика је некада у свом производном програму имала и камионе намењене војсци, а и дугогодишњу садрадњу са „Мерцедес-Бенцом“ на чијој платформи фински „Сису“ прави своје камионе.

(Вечерње новости)